TTK Kozlu müessesi maden ocağında 6 yıl önce 8 madencinin ölümüyle sonuçlanan metan faciasıyla ilgili mahkeme kararı aileleri üzdü. Aileler, tepkisini “Herkesin evine, ocağına tek tek bu acı düşecek, herkes bizi böyle anlayacak” sözleriyle dile getirdi.  

Buna göre tutuksuz 10 sanıktan taşeron firma yetkilisi 3 sanık 8 yıl 4 ay, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 5 sanığın beraatine karar veren mahkeme, TTK yetkililerine verilen hapis cezasının da paraya çevrilmesine hükmetti.

MAHKEMEDEN VİCDANLI KARAR İSTEDİ

Mahkemenin kararı olayda yaşamını yitirenlerin ailelerini üzdü. Olayda yaşamını yitiren Ahmet Şeker'in annesi Hava Şeker, karar öncesi konuşarak, mahkeme heyetinin vicdanlı karar vermesini istediklerini dile getirdi.

Kararını açıklayan mahkeme, taşeron firma Star İnşaat Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel, şirket ortağı İlal Köksal, şirket görevlisi Ersin Koparan'ın olayda asli kusurlu bulundukları kanaatiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. 3 sanığa verilen hapis cezasında iyi hal indirimi uygulanarak 8 yıl 4 ay hapis cezasına düşürüldü. TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz ise olayda tali kusurlu olduğu kanaatine varıldığını belirten mahkeme başkanı, 3 yıl 4 ay hapis cezasına hükmetti. 2 sanığa verilen cezanın ise para cezasına çevrilmesine karar verildi. Diğer 5 sanık ise üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil olmadığından beraat etti.

AVUKAT: KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ

Ölen işçilerin yakınlarının avukatı Murat Kemal Gündüz, ailelerin, tüm sanıkların cezalandırılması yönündeki taleplerinin mahkemede karşılık bulmadığını belirtti. Kararın aileleri üzdüğünü dile getiren Avukat Gündüz, "Beklemediğimiz bir sonuç oldu. Bir kısmını ön görüyorduk ama bu kadar cezasızlık kültürünün yerleşeceği bir karar beklemiyorduk. Sonuç bizce kötü. 8 insanın ölümü ve yaralanmasını bu ceza karşılamıyor maalesef. Şu anda istinaf mahkemesine itirazda bulunacağız. Bu karara göre de Yargıtay’a temyiz hakkımız olacak."

“HERKESİN EVİNE TEK TEK BU ACI DÜŞECEK, ANCAK O ZAMAN BİZİ ANLAYACAKLAR”

Mahkeme çıkışı konuşan Hava Şeker, tepkisini şöyle dile getirdi: “Hiç beklemediğimiz sonuç aldık. Biz daha çok ceza almalarını istiyorduk. Sanık avukatları onların çocuklarından, iyi hallerinden bahsediyor. Biz en azından vicdanınıza elinizi koyun dedik. Kaçınılmazlıkmış. Ölen kişiler mi suçlu ? Yerde yatan çocuklarımız mı suçlu ? Onları kaldıralım o zaman onları konuşturalım. Bu adalet olmaz ama Allah'ın adaleti daha büyük. Ben yüce Rabbimin adaletine güveniyorum"

Ölen işçilerden Satılmış Arslan'ın eşi Çiğdem Arslan ise "Söyleyecek bir şey yok. 8 kişi ölüyor 4 yılla cezalandırılıyor. Zonguldak bu kaderi hak ediyor. Herkesin evine ocağına tek tek bu acı düşecek, herkes bizi böyle anlayacak” ifadesini kullandı.

OLAY

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında, 7 Ocak 2013'te yerin 630 metre altında ani metan gazı püskürmesi sonucu taşeron firmada çalışan 8 işçi hayatını kaybetmiş, 8 işçi yaralanmıştı.