KPSS’li işçiler GMİS’i bastı 

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı yerlerde KPSS ile yer üstüne işe giren işçiler, Genel Maden İşçileri Sendikası’na gelerek, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin anlaşma protokolü olarak imzalanmasını kabul etmediklerini söylediler.  

Yaklaşık 200 işçi ‘Maden işçisi demokrasi bekçisi’, ‘Bizi satanı biz de satarız’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’ ve ‘Ücretli adalet istiyoruz’ şeklinde sloganlar atarak GMİS önüne geldiler. GMİS Şemsi Denizer salonunda bir araya gelen işçiler bir basın açıklaması yaptılar.  

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Aydos, süreç içerisinde yapmış olduğumuz sendika ziyaretinde sendika yöneticileri bizlere Kamu-İş den gelen teklifi tabanda işçiye soracaklarını gerekirse grev sandıkları koyacaklarını söylediğini iddia ederek şunları söyledi: 

“Bizler iş yerlerinde tabanda teklifin ne olacağını beklerken sebebini anlayamadığımız bir şekilde çerçeve anlaşma protokolünün imzalandığının haberini aldık. Bu imzalanan çerçeve anlaşma protokolü ile özellikle 2006 tarihinden sonra işbaşı yapan işçi arkadaşlarımız emeklerinin karşılığını alamamış, bu anlaşma protokolü oldubittiye getirilmiştir. Her fırsatta bizi işçi arasında bölünmeye yol açtığımız gerekçesiyle eleştirenler nasıl oluyor da "Tamam arkadaşlar haklısınız bir sonraki dönemde sizler için mücadele ederiz” 

“BERABER ÇALIŞTIĞIMIZ ABİLERİMİZLE KARŞI KARŞIYA GETİRDİNİZ” 

“Yer üstü işçisi' yer altı işçisi ve gruplu işçiler olarak zaten bizi ayırdınız o yetmediği gibi ücretler konusunda bizi beraber çalıştığımız abilerimizle karşı karşıya getirdiniz. 13.02.2015 tarihinde işe başlayan arkadaşlarımız ilk altı aylık zam oranı olan %6’lık zam dan da faydalanamamakla beraber enflasyon oranına yenik düşmüşlerdir. Kamuoyuna yapılan bilgilendirmede %6 ve %5’lik zam oranının gerçeği yansıtmadığı aşikardır. Mayıs sonu itibariyle açıklanan 5 aylık enflasyon oranı %5.30 olduğu dönemde zam oranının 6 aylık %6 olarak belirlenmesi Toplu İş Sözleşmesinin %0.70 başarısını göstermektedir. Türk-İş in araştırmasına göre Mayıs ayı itibariyle 4 kişilik bir ailenin sağlık ( açlık sınırı) 1.349,22 TL (yoksulluk sınırı) ise 4.394,87 TL olarak hesaplanmıştır. Denge ödeneği olarak alınan brüt 500TL’nin %27’lik vergiye girdiğimiz Eylül ayında verilmesi zaten 135TL’nin yok olması demektir. Yapmış olduğumuz eylemlerde işçi arkadaşlarımıza aranızda provokatörler olduğunu söyleyerek bizleri haklı mücadelemizden uzaklaştıran sözüm ona sendikacılar bilmelidirler ki sendikalar hak mücadelesini bastırmak için değil örgütlemek için vardır” dedi.  

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, işçilerin sorularına cevap vererek, toplu sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Mutlu ayrıca seçimden önce işlerin bitmesi gerektiğini yoksa seçim sonrasında daha kötü sonuçlarla karşılaşabileceklerini de sözlerini ekledi. Barış DOĞAN