Zonguldak’ın futbolla takım ruhunun Maden Mektebi’yle birlikte şehre kazanıldığı bilinmektedir. 1924 yılında Türkiye’de ilk olarak Maden Mühendisi yetiştirmek için açılan maden yüksekokulu müdürü Mehmet Refik Fenmen öğrencilerin sosyal bakımdan gelişimine de büyük önem vermiştir. Spor dalları olarak binicilik zorunlu ders olurken futbol, voleybol ve tenise önem vererek bu alanlarda dışarıdan öğretmenler getirmiştir.

O yıllarda okul takımı destekli kurulan ‘Karaelmas’ adlı futbol takımının, formaları üzerine okulun arması da olan “çapraz çekiç-tokmak” kullanılmıştır. Futbol takımının logosu 1945 yılında ‘Kömürspor’ kurulana kadar uzun yıllar bu armayla yaşamıştır. Bugün aynı takım arması simge olarak Zonguldakspor formalarının üstünde yaşatılmaktadır.

KÖMÜRSPOR FUTBOL TAKIMI VE TAKIMIN RENKLERİ……

1945 yılında daha profesyonel bir yapıya sahip olabilme adına EKİ kurumu ve maden işçilerinden destekli, Zonguldak’ta Türk futbolu adına Kömürspor kuruldu. Kulübün renkleri kırmızı-lacivert olarak kabul edildi.

Neden kırmızı-lacivert?

Seçim tedbirleri tamamlandı! Seçim tedbirleri tamamlandı!

1945 yılında kurulan yeni futbol takımı formasının renklerinin seçiminde ana etken, 1943 yılında Armutçuk’ta gerçekleşen metan gazı patlamasında kaybedilen 63 maden işçisinin trajedisinin etkisi olmuştur. Havzada kaybedilen canların, yaşanan dramların, dökülen kanların temsili renkleri bu maden kazasından sonra kabul edildi. Madenci futbol takımı, Emeğin milli takımı gibi benzetmeler takım renklerine de yansıdı.

Şimdi Zonguldakspor takımımızın renkleri LACİVERT – KIRMIZIdır.

LACİVERT : Madencinin elbisesi

KIRMIZI : Şehit madencinin elbisesine düşen KANDIR.

Zonguldak’tan ayrılan Bartın ve Karabük illerinde de forma rengi hep LACİVERT ve KIRMIZIDIR.

Zonguldak Nostalji-y.yıldırım-2019