Liselilerden hayat kurtaran projeler...

Zonguldak'ta TÜBİTAK 4007 Bilim ve Teknoloji Fuarı düzenlendi. Fuarda en büyük ilgiyi ise lise öğrencisi Hasan Barış Karakaş'ın motosiklet sürücüleri için geliştirdiği "kör nokta uyarı sistemi" oldu.

AVM giriş katında yapılan fuarda en çok ilgiyi Mesleki Eğitim Merkezi Elektronik bölümü öğrencisi Hasan Barış Karakaş'ın motosiklet sürücüleri için geliştirdiği "kör nokta uyarı sistemi" oldu. Motosiklet kullanıcıları için motor kıyafetine uyarıcı lambalar koyan Karakaş, fuarın ilgi odağı olmayı başardı.

Projesi hakkında bilgi veren Karakaş, "Motosiklette kör noktayı egellemek için kaskın sağ tarafına mesafe sensörü koyduk. Mesafe sensörü ile birlikte kör noktaya düşen araları ve hareketleri fark etmesini sağlıyor. Bu sensör ses frekansları gönderiyor. Bu dalgalar herhangi bir cisme geldiği zaman gönderiyor.

Alıcı ve sensörler sayesinde burada ölçüm yapabiliyoruz. Proje şuan geliştirme aşamasında. Okulumuzun sosyal medya hesabında da bunu paylaştık ve çok ilgi gördü. Demek ki, buna ihtiyaç varmışki çok beğeni aldı. Projemizi geliştirip patentini almak istiyoruz. Sabahtan motorcu bir ekip geldi. Kendilerine projeyi anlattım. Fikir alışverişinde bulunduk. Çok beğendiler." dedi.

Kıyafete sinyal uyarıcı sistemi...

Motor kıyafeti için de ayrı bir proje geliştirdiklerini belirten Karakaş, "Ayrıca yerden yüksekliği büyük olan araçlar motosikletin boyu itibariyle sinyallerini fark etmeyebiliyor. Bizde buna istinaden motosiklete uyumlu kart geliştirerek sağ sinyal, sol sinyal ve dörtlü ikaz lambaları koyduk," şeklinde konuştu.