HAYRİ Bey kimdir?

Milli Marş başvurular için tanınan süre dolar. 724 eser yarışmaya katılır ancak hiçbiri seçilmez. “Milli Marş için 500 lira teklif edildiği günlerde 140 lira ile Ankara’da bir çiftlik alınabildiği...” bilinir.

Mehmet Akif Ersoy’dan Milli Marşı yazması rica edilir. Ödül şartının kaldırılabileceği söylenince Ersoy bazı mısralarını yazmaya başladığı bilinen eseri üzerinde çalışmaya devam eder. Milli Marş, 12 Mart 1921'de alkışlarla kabul edilir. Ersoy, İstiklal Marşı'nı "O benim değil milletimindir" diyerek Türk Milleti'ne armağan eder. "Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın" diye dua eden Ersoy’un; yarışma sonucu verilen ödül olan 500 lirayı da fakir Müslüman kadın ve çocuklar için kurulan Dârülmesâi'ye bağışladığı bilinir.

“İstiklal Marşını, Hacettepe’de Taceddin Dergâhındaki odasında yazan Mehmet Akif’in cebinde, Zonguldak milletvekili Hayri Bey’den borç aldığı 2 lirasının olduğu” bilinir.

Birinci Dönem Büyük Millet Meclisi ya da kısaca Birinci Meclis, 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanmıştır. Sözleri Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921''de resmen milli marş olarak kabul edilmiştir.

Meclis açıldığında Zonguldak milletvekili yoktur.

Bolu mebusları ise; Abdullah Sabri Aytaç, Cevat Abbas Gürer, Fuat Umay, Hacı Abdülvahap Efendi, Nuri Aksu, Mehmet Şükrü Gülez, Tunalı Hilmi, Yusuf İzzet Met olduğuna göre

Peki, o zaman HAYRİ Bey kimdir?

Hayri Bey adında bir Zonguldak Milletvekili olmadığına göre bu kişi Halil Bey (TÜRKMEN) olabilir.

Halil TÜRKMEN’in, 2. dönem seçimlerinden itibaren 7. döneme kadar Zonguldak Mebusluğuna seçildiğini hatırlatmak isterim.