Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, yaklaşık 10 ay kadar önce işten çıkartılmalarının ardından açtıkları işe iade davasını kazanan maden işçilerinin bugün işverenle yaptıkları görüşme, olumsuz sonuçlandı.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde Türkiye Taş Kömürleri Kurumu’ndan (TTK) Rödovans usulü ile kiraladığı maden ocağını işleten HEMA A.Ş., 2015 yılının Ocak ayında üretime ara vererek yaklaşık 850 maden işçisini işten çıkartmıştı. Yaklaşık 500 kadar maden işçisi ise işten çıkartılmalarına itiraz ederek avukatları aracılığı ile işe iade davası açtı. Davayı kazanan 500 kadar maden işçisinin avukatları bugün HEMA A.Ş. yetkilileri tarafından davet edildikleri Kandilli beldesinde görüştü.
Görüşme ile ilgili olarak işçilere bilgi veren Av. Aydın Özdoğan, işverenin kendilerine olumlu bir yanıt vermediğini söyledi. Özaydın konuşmasında, “Biz yerel mahkemenin kararını Yargıtay’ın onaması üzerine işveren bizi Kandilli’deki iş yerine davet etti. Gelen davet yazısı üzerine buraya bütün işçi arkadaşlarımızla birlikte geldik. İşverenin temsilcileri olduğunu söyleyen ve avukatları ile bir toplantı yaptık. Onlar da bize ‘Burada bu işçileri çalıştıracak bir iş yoktur’ dediler. Dolayısıyla çokta yapacak bir şey kalmadı. Buradan bu şekilde ayrılıyoruz. İşveren işe iade tazminatlarını bize öderse sorun yok. İki seçeneği var; ya bu işçileri aynı iş yerinde çalıştıracaktı ki; çalıştırmayacağı ortaya çıktı. Veya fark tazminatlarını ödeyecek. Ödemezse yasal süreç devam edecek” dedi.
İşçiler ve avukatları görüşmelerin olumsuz sonuçlanması sonucu Kandilli’deki özel maden ocağı önünden ayrıldı. HEMA A.Ş. yetkilileri ise yapılan görüşmeye ilişkin olarak bir açıklama yapmayacaklarını bildirdi.