Tasarı Alt Komisyondan geçti

GMİS Basın bürosundan verilen habere göre TBMM Alt Komisyon toplantısına TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ile Genel Merkez Yöneticileri ile Teknik personeli de katıldı.

Komisyon toplantısına GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, GMİS Karadon Şube Mali Sekreteri Seyfi Özkaynak, İşyeri temsilcileri İsmet Hacıbektaşoğlu ile İlhan Acar da izleyici olarak katıldılar.

MADENCİLERİN ÇALIŞMA SÜRELERİNE İLİŞKİN MADDE ALT KOMİSYONDAN GEÇTİ

Maden işçilerinin yeraltı çalışma sürelerini yeniden düzenleyen madde, 54 maddelik tasarının 30’uncu sırasında bulunuyordu.

Tasarının 30’uncu maddesi 22 Ocak 2015 tarihinde Alt Komisyon’da ele alındı. Yeraltında çalışma sürelerinin günde 6 saat, haftada 36 saat, tüm çalışma süresinin haftada 45 saat olarak uygulanması yönündeki düzenlemenin korunması yönündeki teklif geri çekildi.

Madencilerin çalışma sürelerini yeniden düzenleyen 30’uncu madde böylece Hükümetin TBMM’ye gönderdiği şekliyle kabul edilmiş oldu.

Alt komisyonda kabul edilen madde madencilerin tüm çalışma sürelerini günde 7,5 saat, haftada 37,5 saat çalışma ve iki gün tatil olarak düzenliyor.

30’uncu madde üst komisyona havale edildi. Tasarı üst komisyondan TBMM Genel Kurulu’na gönderilecek.

TBMM Alt Komisyonu’nda kabul edilen  “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın 30. Maddesi şöyle;

“MADDE 30 – 4857 Sayılı Kanunun(*) 63’üncü maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

‘Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedibuçuk, haftada en çok otuzyedibuçuk saattir’”.  (*: İş Kanunu)

Kanun Tasarısında 30’uncu maddenin gerekçesi ise şöyle yer aldı: “ MADDE 30 – Madde ile, çalışma süresinden sayılan haller dahil, yeraltında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok yedibuçuk saat, haftalık çalışma süresi ise en çok otuzyedibuçuk saat olarak belirlenmiştir. Böylece, işçilere yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 48 saat hafta tatili sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca, ‘yer altındaki çalışma süresi’ ibaresi ‘çalışma süresi’ olarak değiştirilerek, haftalık otuzyedibuçuk saati yer üstünde kırkbeş saate tamamlatma imkanı ortadan kaldırılmıştır”.