Rahatsızlığı nedeniyle İzmir’de süren tedavisine 1 haftalık ara verilen ve bu arayı Zonguldak’a gelerek madencilerle hasret gidermek için değerlendiren Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Hüseyin Kolçak, 10 Temmuz 2020 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde çalışan madencileri ziyaret etti.

Ocak şefliklerini ziyaret eden Kolçak, ardından Uzunmehmet Kuyu Başında maden işçilerine hitap etti ve hasret giderdi.

Madencilerin ilgisiyle karşılaşan GMİS Genel Sekreteri Hüseyin Kolçak, hastalığının son durumu, tedavi sürecini anlattı. Yanı sıra ülke sorunlarında önde gelen pandemi salgını ve kıdem tazminatı hakkında madencileri bilgilendirdi.

Kolçak şunları söyledi;

SİZLERLE BİR ARADA OLMANIN HEYECANINI YAŞIYORUM

“Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 6 aylık bir aradan sonra sizlerle bir arada olmanın heyecanını yaşıyorum.

Sevgili arkadaşlar hep birlikte yaşıyoruz. 2020 yılı ülkemiz ve dünya için bir felaketler yılı olarak başladı.

Yaşadığımız depremlerle birlikte, ülkemiz ve dünya genelinde de Covit 19 virüsü pandemiye dönüşme süreci ile yaşamımıza girdi. Yaklaşık 4 aydır ülke olarak bir Covit 19 yani korana pandemisi ile mücadele etmekteyiz. Bu süreçte 2 ayı aşkın bir süreçte ocaklarımızda üretime ara verildi.

Bu ara sürecinde bu ocakların çalışır halde kalması için büyük özveri ile çalışan arkadaşlarımıza sonsuz müteşekkiriz. Onlara teşekkür ediyorum.

Yaklaşık 1 aydır üretime tekrar başlandı. Özellikle bu çalışma döneminde arkadaşlarımdan korunma tedbirlerine mutlaka uymalarını rica ediyorum.

Yaklaşık bir yıldır malum rahatsızlığım nedeni ile tedavi görüyorum. Tedavim İzmir’de devam ediyor. Şuan moral ve motivasyon olarak çok iyim, sağlık yönünden durum iyiye gidiyor. Tedavimde 1 haftalık izin verdiler. Aslında aranızda daha uzun süre en azından 15 günlük bir süreçte olmayı düşünüyordum fakat son tahlillerde bir miktar sorun görüldüğü için tedavi süreci yeniden devam edecek. İnşallah 3-4 aylık bir tedavi sürecinden sonra daha sağlıklı ve daha güçlü olarak aranızda olacağım.

KIDEM TAZMİNATI 84 YILLIK KALEMİZ

Ülkemiz ve emekçi ve işçiler olarak bizler pek çok sorun ile mücadele ederken ardından pandemi sorunu ile karşı karşıya kaldık. Bunları yaşarken ülkeyi yönetenler sorunları çözecek yerde ortaya yeni bir sorun çıkardılar. Kıdem tazminatı sorunu.

Yeni işçi arkadaşlarımız bu sorun ile ilk kez karşılaşıyor ama bizim gibi eski işçi arkadaşlarımızın geçmişte de zaman zaman önümüze getirilen bir kıdem tazminatı sorunu yine 1 aydır ülkemiz gündemine sokuldu.

Kıdem tazminatı bizim 84 yıllık kalemiz. Kıdem Tazminatı; 12 Eylül darbe döneminde budasalar dahi, yani 45 günlük hakkımızı 30 güne düşürseler de tamamen ortadan kaldırmaya cesaret edilememiş bir haktır. Kıdem tazminatı biz emekçilerin, işçilerin son dayanağı, son kalesidir.

Kıdem tazminatı; kızımızın çeyizi, oğlumuzun damatlığıdır. Emekli olduğumuzda hayatımızı devam ettirme garantimizdir. Tek başına bir ev alamasa da kredi ekleyerek ev alma hayalimizdir. Bizim kırmızı çizgimizdir.

Ülkeyi yönetenler tepkiyi görünce bu kez kamu dışında özel sektörde uygulanacak demeye başladılar. Emekçileri, emeği ile geçinenleri bölmeye çalışıyorlar. Evet, özel sektörde kıdem tazminatı alamama büyük sorun. Bu sorun yasaya eklenecek bir düzenlemeyle çözülebilir. Devlet denetçilik yapmalıdır.

Biz Fonların ne olduğunu iyi biliyoruz. Geçmişte pek çok fonun nerelere kullanıldığını gördük. Ve yıllar sonra ödendiğinde de sembolik halde geri ödenenleri gördük.

Sonuç olarak kıdem tazminatı bizim son kalemizdir. El konulmasına, budanmasına asla müsaade etmeyiz, etmeyeceğiz.

Bizler siyasetçilerden, özellikle de Sayın Cumhurbaşkanımızdan geçmişteki işçilik yaşamını unutmadan, çalışma yaşamındaki sorunları, Ekonomik Sosyal Konseyi ve üçlü danışma kurullarını toplayarak konuların asıl muhataplarını dinleyerek çözüm üretmelerini istiyoruz.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Genel başkanından şube yöneticisine, temsilcisine kadar bu konuda sonuna kadar direnmekte kararlıyız. Bizler bu kararlılığı, bu gücü elbette ki sizlerden almaktayız. Biz sizler varsanız varız.

Ben sizlere veda ederken bedenim İzmir’de ama ruhum, aklım ve fikrim burada kalarak veda ediyorum. İnşallah 3-4 aylık bir tedavi sürecinden sonra daha sağlıklı ve güçlü olarak aranızda olacağım. Sizler benim moral ve güç kaynağımsınız.

Hoşça kalın. Kazasız belasız sağlıklı çalışmalar diliyorum." (Haber Merkezi)