Zonguldak Belediye Meclisi yarınki oturumunda MAKZON’a izin veren imar planı değişikliğini ele alacak. AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edilmesi beklenen değişiklikle, MAKZON’un önünde fiili bir engel kalmayacak. Sivil toplum örgütleriyle CHP’li meclis üyelerinin konuyu mahkemeye taşımasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Zonguldak Belediye Meclisi yarınki oturumunda kamuoyunda tartışmalara neden olan MAKZON’u da ele alacak. Belediye Meclisi gündemin 4 ve 5. maddelerinde,  MAKZON’un kurulmasına izin verecek 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliklerini görüşerek karara bağlayacak. Kentin geleceğiyle ilgili kritik kararın AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla geçmesi beklenirken, konunun sivil toplum örgütleri ve CHP’li meclis üyelerince yargıya taşınmasına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan imar planı değişikliği teklifinin görüşülmek üzere havale edildiği İmar Komisyonu’nda, dairesinden geldiği şekliyle kabul edildiği, AK Partili üyelerin oylarıyla geçen karara CHP’li üyelerin ret oyu kullanarak şerh düştüğü öğrenildi.

 

KENTSEL SERVİS ALANINDA SANAYİ ÇARŞISI YAPILABİLİR Mİ?

Zonguldak Belediye Meclisi, Çınartepe’de, maden makineleri üretimi yapacak bir sanayi alanını yaz aylarından bu yana tartışıyor. Daha önce de konu apar topar meclis gündemine getirilmiş, ancak üst ölçekli planda yeri olmadığının görülmesi üzerine geri çekilmişti. Geçen sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Teknoloji Geliştirme Bölgesi” ve “Kentsel Yerleşik Alan” olarak gözüken yeri, “Kentsel Servis Alanı” olarak değiştirdi. Ancak bunun da ihtiyaca cevap vermeyeceği, İmar Kanunu’na göre, bu alanlarda ancak büro, iş hanı, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağaza, banka, otel, sinema, tiyatro gibi sosyal kültürel tesisler, özel / resmi eğitim ve sağlık ve benzeri tesisler yapılabileceği, Küçük Sanayi Sitesi kurulamayacağı öğrenildi.

 

KÜÇÜK SANAYİ Mİ, İHTİSAS OSB Mİ

Diğer yandan bahse konu yerde hak sahibi olan TTK ve BEÜ gibi kurumların şerhli olarak olumlu görüş bildirildiği, alanda Kok Fabrikası’nın tescilli bacasının bulunması nedeniyle Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan gereken izinin alınmadığı da iddia ediliyor. Konuya yakın kaynaklar, plan değişikliğinin oldubittiye getirilerek yapılmaya çalışıldığını, İmar Kanunu’na göre sanayi sitesi gibi kullanımların mutlaka kent dışında, insan yerleşiminin uzağında yapılması gerektiğini söylüyor. Esasen bir ihtisas sanayi olan MAKZON’un “küçük sanayi” olarak da değerlendirilemeyeceğini söyleyen aynı çevreler, alınacak kararın yasalara, yönetmeliklere, belediye meclisi ilke kararlarına açıkça aykırı olduğu, bu yönüyle de suç teşkil ettiğini de iddia ediyor.