Zonguldak Belediye Meclisi, MAKZON’a onay veren plan tadilatını oy çokluğuyla kabul etti. Son derece tartışmalı geçen görüşmelerde AKP ve MHP’li üyeler kabul oyu kullanırken CHP'li üyeler ret oyunun yanı sıra 22 maddelik şerh koydu. Yapılan plan tadilatıyla alandaki yapı yüksekliğinin 22,5 metre olarak belirlenmesi, arsaya çökme ve rant iddialarını daha da güçlendirdi.

22,5 METRE YÜKSEKLİĞİNDE KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ Mİ OLUR?

Zonguldak Belediye Meclisinin şubat ayı olağan toplantısı Çınartepe Mahallesinde yapımı planlanan Maden Makinaları Küçük Sanayi Sitesi (MAKZON) tartışmalarına sahne oldu. Gündemin 4 ve 5. maddesinde görüşülen MAKZON için istenen imar planı tadilatı, AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla geçerken ret oyu veren CHP’li üyeler, 22 maddelik şerh koydu. Yapılan tadilatla, küçük sanayi sitesi yeri olarak belirlenen alanda yapı yüksekliğinin 22,5 metre olarak belirlenmesi rant ve arsaya çökme iddialarını gündeme getirdi. MAKZON’un Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan ana sözleşmesinde işyerleri yapılamadığı takdirde arsanın parsellenerek ortaklar arasında pay edileceğinin yazılı olması, iddiaları daha da güçlendirdi.

SANAYİ SİTESİ KURULAMAZSA ORTAKLAR ARSAYI PAY EDECEK

Ticaret Sicil Gazetesinin 6 Kasım 2019 tarih ve 9945 numaralı nüshasında yayımlanan MAKZON ana sözleşmesinin 6 maddesinin 6. şıkkında, “İşyeri yapımının imkânsızlaşması halinde, kooperatife ait arsayı parselleyerek ya da hisselendirerek genel kurulca karara bağlanması şartıyla, kurayla ortaklarına dağıtır”  deniliyor. Ülkede az sayıdaki sanayi sitesi kooperatifinin ana sözleşmesinde bulunan bu hükmün Bakanlığın tip sözleşmesinde olmamasına karşın burada yer alması dikkat çekiyor. Konuya yakın kaynaklar, “Alanın bu şekilde kullanımının önünde birçok yasal engel bulunuyor. Bu biline biline imar planı tadilatı yapıldı. Yapılan tadilatta yüksekliğinin 22,5 metre olarak belirlenmesi amacın küçük sanayi sitesi yapmak değil, arsaya çökmek olduğun gösteriyor” diyor.

ÇELİŞKİ ÜSTÜNE ÇELİŞKİ: MADEN MAKİNASI ÜRETMEYEBİLİRİZ

Öte yandan, yine aynı maddenin son bendinde, “Sanayi sitesi yapı kooperatifleri ‘Esnaf ve Sanatkâr Meslek Kolları’ndan imalat ve/veya tamirat işleriyle uğraşanları içerecek şekilde karma olarak kurulabileceği gibi herhangi bir sektörde veya aynı sektöre dahil meslek kollarının biri veya birkaçında faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı İhtisas Sanayi Sitesi yapı kooperatifi olarak da kurulabilir” şeklinde muğlak ifadelerin yer alması da soru işaretleri doğuruyor. Maden makineleri imalatının kent için yaşamsal önemde olduğunu söyleyerek kamuoyu oluşturmaya çalışan MAKZON kurucularının, ana sözleşmede, herhangi bir dalda da çalışabileceklerini söylemesi, ileri sürdükleri iddialarla tam bir çelişki doğuruyor. İlgili çevreler, “Yalnızca bu bile, MAKZON kurucularının kentin ekonomik gelişimi söyleminin arkasının gizlenerek daha farklı amaçlar peşinde koştuklarını gösteriyor” diyor.

(Haber: Cevdet AKGÜN)