Mecliste “Don-Kişot” polemiği

Zonguldak İl Genel Meclis Temmuz ayı 3’üncü oturumuna Halkın Sesi’nin manşeti damgasını vurdu. Bir önceki toplantıda partisinden farklı hareket ederek gündeme gelen Nebahattin Yılmaz için Halkın Sesi’nin “CHP Donkişot’u” benzetmesine yanıt verem CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Fikret Zaman, grup olarak kendi aralarında tartışmadan toplantıya oturdukları için Don Kişot durumuna düştüklerini belirterek, “Bunun Don Kişot olarak yansıması hoş olmadı.” dedi.



Zonguldak İl Genel Meclis Temmuz ayı 3. Birleşimi İl Özel İdaresi toplantı salonunda Vacit Durdubaş başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin oy birliğiyle onaylanmasının ardından gündem dışı soru kabul edeceğini belirten Başkan Durdubaş, grup üyeleriyle soru-cevap şeklinde devam etti. Bu sırada AK Parti ve CHP grup üyelerinin arasında zaman zaman karşılıklı atışmalar yaşandı.
“KEŞKE…”

CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Fikret Zaman, gündemi daha önceden, grup olarak kendi aralarında tartışmadan toplantıya oturdukları için Don Kişot durumuna düştüklerini belirterek, “Bunun Don Kişot olarak yansıması hoş bir şey olmadı. Köylerde taşımalı öğrencilerle ilgili bir karar almıştık. Taşımalı öğrencilerin sosyal faaliyetleri üzerine bir karardı. Bu ne oldu? Sportif faaliyetlere katıldılar mı? Bunlarla ilgili bilgi alamadık hala hali hazırda” ifadelerini kullandı. Adalet ve Kalkınma Partili ve Cumhuriyet Halk Partili belediyelerinin çalışmaları hakkında da yorumda bulunan Zaman, “Geçen sene AKP’nin yaptığı çok güzel bir iş vardı. Takdir ettik. Keşke CHP’li Belde Belediyelerinde de yapılsa diye düşündük. Ancak bu yılda gene gördük gerçekten AKP’li Belediyelerin hizmetleri İl Özel İdareleri tarafından yapılmış. Yapılan hizmete karşı değilim ama CHP’li belediyelerde de aynı hizmetler yapılsın” şeklinde konuştu.

Terzi, “Belediyelerin isimlerini söyleseydiniz iyi olurdu”

Belediyelerin çalışmalarını AKP ve CHP olarak parti isimleriyle kıyaslayan Zaman’a, Ak Parti Grup Başkan Vekili İsmail Terzi karşılık verdi. “Öncelikle AKP ve CHP diye belirtmektense Belediyelerin ismini ele alarak söyleseydiniz daha iyi olurdu. Personel alımıyla ilgili 4 talep vardı benim bildiğim. 2 tanesi yatay geçişle, idareyi ihtiyaç duyan gençler aldı. Burayı takip ederken orayı da takip ederseniz iyi olur. Sportif faaliyetlerle ilgili bu sene her daldan değil sadece tek alanda kurs verileceği söylendi. Bu da yüzme ile ilgili. Bildiğim kadarıyla da başladılar.” Şeklinde konuştu.

CHP’li Saadettin Arslan, “Köylerimizin merkezi nerelerdir? Öğrenci taşımacılığı yapılıyor. Taşıtlar, belli bir yere kadar geliyorlar. Öğrenciler karda çamurda yürümek zorunda kalıyorlar. Servis şoförleri, ‘köyün merkezi burası, biz oraya gelirsek ekstra ücret alırız’ diyorlar. Bir diğer sorumda şudur; kışın köy yolları açılmıyor başlıyor. Dozerler köyün merkezi burası diyor. Başka yerleri açılmıyor. Köyün merkezi neresidir? Okulu mudur? Camisi midir? Bununla ilgili biri beni aydınlatsın.

HANTAL BÜROKRASİ”

Ereğli’de ki problemin hantal bürokrasiye sahip olmasından kaynaklandığını belirten AKP’li İl Genel Meclisi üyesi Fikri Gültepe, “Biz gerçekten köylerimize ve temsil ettiğimiz insanlarımıza hizmet üretmek istiyoruz. Onların sorunlarına ivedi şekilde çözüm üretmek istiyoruz. 2015 yılı içerisinde Maliye Bakanlığı’ndan bir kaynak aktarıldı. Bize söylenilen en ivedi şekilde bu kaynağın harcanması gerektiği ve köylerimizin sorunlarının çözülmesi gerektiğiydi. Biz daha Ereğli’de bunun yüzde 50’sini kullanamadık. Bakın Temmuz’un ayının 15’ine bir şey kalmadı. 1 aylık bir sezonumuz kaldı. Biz bu hizmetleri ne zaman üreteceğiz. Ben burada sizlerin huzurunda Sayın Valimizi göreve davet ediyorum. Artık bu hantal bürokrasinin önünü açsınlar. Artık Ereğli’de biz keyfi uygulamalardan bıktık” dedi.

“O kadar çok keyfi uygulama var ki…”

 “O kadar çok keyfi uygulama var ki birileri baypas ediliyor, birileri ekarte ediliyor ve olmadık işler yapılıyor. Hiçbirimizin bilgisi olmadan bir köyümüzün arka mahallesine iki kilometre yol yapılıyor.

 İl Genel Meclisi programında bu yok, birlik programında bu yok. Fakat Sayın Kaymakamımızın tasarrufuyla bu iş yapılıyor. Benim bugün Sofular Köyü’nün Çiller Mahallesi, Ereğli’ye inemiyor. İstişare edelim, ben yaptım ben söyledim oldu diyerek yapılan işlere son vermek gerekiyor. Yine bakın 22 Mayıs 2015 tarihinde ben buradan encümen kararı almışım ve kendi köylerime ayırdığımız bütçeden Ereğli Hizmet Birliği’ne 30 bin TL para aktarmışım. Kış şartlarının uzun sürmesi nedeniyle 1 adet ekskavatör ve 1 adet kamyon kiralayalım demişiz...” şeklinde sözlerine devam eden Gültepe, “Hizmet yapamayacaklarsa; yapanlara bıraksınlar”

“Olmadık gerekçelerle bu yaptırılmamıştır. Yine burada 2015 bütçesi hazırlanırken köylere aktardığımız kaynak vardı. Sayın Valimizin inisiyatifiyle biran önce hizmet yapılması için bu kaynağın yarısı Köylere Hizmet Götürme Birliklerine aktarıldı. Fakat biz daha halen Ereğli’de bu paranın kuruşunu kullanamadık. Bu parayı kullanmak istediğimizde idare bize uygun görülmemiştir cevabı veriyor. Hizmetleri yapacaklarsa yapsınlar, yapmayacaklarsa yapanlara bıraksınlar. Ben bu hususlarla Sayın Zonguldak Valimizi samimiyet ve iyi niyetiyle göreve davet ediyorum. Artık bu bürokrasinin önünü açsınlar ve insanlara hizmet üretme boyutunda bizlere yardımcı olsunlar.” İfadelerini kullandı.

DERYA AKTAŞ