27. Dönem Zonguldak Milletvekili Adayı Merve Kır, basından Sansürün Kaldırılışı’nın 111. yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. 

                Merve Kır Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

        “Toplumu bilgilendirme ve aydınlatma görevini yerine getiren, görevi ve sorumluluğu Anayasa ile de güvence altına alınan basın çalışanları, kutsal kabul ettiğimiz bu görevlerini de büyük fedakârlıklar içerisinde yerine getirmektedir.

Kabul etmemiz gerekir ki; demokrasilerde çok seslilik esastır. Çok sesliliğin olduğu yerde, meslekî denetim kuruluşları ve özdenetim olmaktadır. Sansür uygulamasının olduğu ülkelerde ise basın, halkın ve gerçeğin sesi olma işlevini yitirmektedir. O nedenle Türk basınından sansürün kaldırılışının 111. yılı daha da önem arz etmektedir.

Yüzyılı aşkın süre önce kaldırılan sansürle basın ve özgür düşüncenin yaşama alanı genişlemiş olmasına rağmen bu gelişmenin devam etmesi ve özgürlüğün kurumsallaşıp, kalıcı hale gelmesinin önündeki engeller de kamunun malumudur. Halkımızın basına, basınımızın da kendi özgürlüklerine sahip çıkması gerekmektedir.

Düşünce ve görüş farklılıklarını tarafsız bir şekilde toplumun bilinçlenmesi adına barış ve huzurun tesisi için ortaya koyan basına her zaman ihtiyacımız vardır. Ne yazık ki on yedi yıldır devam eden Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde basın mensuplarının görevlerini çağdaş imkânlarla ve daha verimli şekilde yerine getirebilmelerine olanak sağlanamamış, düşünce ve haber verme özgürlükleri prangaya vurulmuştur.

Görevini yaparken, hukukun evrensel standartlarından sapmayan, kişi hak ve hürriyetlerine saygıyı asla ihmal etmeyen; doğru haber verme, tarafsızlık, özel hayata saygıyı kendine şiar edinmiş başta yerel basınımız olmak üzere ülkemizin basın çalışanlarının Basından Sansürün Kaldırılışı’nın 111. Yıldönümünü ve Gazeteciler Bayramını en içten dileklerimle kutlarken, özgürlükleri kısıtlanan, zindanlarda tutsak edilen emekçilerin en kısa zamanda hak ettikleri özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum.”