Zonguldak UMKE, 112 ve Devrek Belediyesi İtfaiye ekipleri, Kent Ormanı’nda “Arama Kurtarma Oryanting” programı kapsamında yaptığı tatbikatla göz doldurdu.

Senaryo gereği Elvanpazarcık beldesinde bulunan Kent Ormanı’nda iki kişinin düşerek yaralandığı ihbarını alan 112 ekipleri, yapılan koordinasyonla UMKE ve Devrek Belediyesi Arama Kurtarma ekipleri ile birlikte olay yerine hareket etti. Kurtarma çalışmalarına UMKE, 112 ve Devrek Belediyesi itfaiye ekipleri dahil olmak üzere 19 kişi katıldı.

Ekipler, olay yerine yaklaştıkça yaralılara “Sesimi duyan var mı?” diyerek keşif yapıp nokta tespiti yaptı. Yaralıların bulunduğu alanı tespit eden ekipler, yaklaşık 20 metre yükseklikten aşağıya bellerine bağladıkları halatla iniş yaptı.

GERÇEĞİNİ ARATMADI

Yaralıların bulunduğu vadi ile halat sistemi kuran ekipler, yaralılara ilk müdahalenin yapılmasının ardından sedyeyle hasta kurtardı. Yukarıda bulunan diğer ekipler ise birlikte halat çekerek halatın ucuna sabitledikleri sedyeyi yukarı çıkarttı. İkinci yaralının da yukarı çekilmesi ile birlikte tatbikatın ilk bölümü sona erdi. Yaralılardan birisinin kolundaki kırığa, diğerinin vücut yaralarına müdahale eden ekipler; yaralıları Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırdıktan sonra tatbikatı sonlandırdı.

AMAÇ MÜDAHALE YETENEĞİNİN GELİŞMESİ

Gerçekleştirilen tatbikatta amacın ekiplerin iletişim ve koordinasyon becerilerinin gelişmesi olduğu ifade edildi. Arama kurtarma oryanting eğitim ve tatbikatlarının önümüzdeki günlerde farklı yerlerde de tekrarlanacağı belirtildi.

Devrek Belediyesi Arama Kurtarma Timi’nden Dalgıç Balık Adam Abdürrahim Altıntaş ise tatbikatın başarıyla sona erdiğini dile getirdi. Gazetecilere tatbikatın detaylarını anlatan Altındaş, şöyle dedi:

“Yaptığımız bu tatbikatın gerçekçi olmasını istedik. Elvanpazarcık bölgesinde dağlık arazide düşme sonucu mahsur kalmış, kırıkları ve yaraları olan iki vatandaşı kurtarmaya geldik. İlk önce UMKE ekiplerini dağdan aşağıya indirdik. Onlar gerekli müdahaleleri yaptı. Biz de ayrıca hat kurduk. Vadi ile bulunduğumuz alana sedyeyle yaralıları halat yardımıyla aldık. Yaralıları ambulanslara sevk ettik. Operasyon başarılı bir şekilde sona erdi. UMKE ile Devrek Belediyesi’nin yaptığı arama kurtarma çalışması başarıyla tamamlandı. Amaç, dağda mahsur kalma olaylarında aklımıza gelebilecek herhangi bir olayda yaralıya, kazazedeye çeşitli afetlerde mahsur kalmış vatandaşlara en etkin, en güvenli ve en hızlı şekilde müdahale edebilme.”