Zonguldak Belediye Sineması, Başkan Akdemir’in dirayetsiz ve korkak tutumu yüzünden tam bin 935 gündür kapalı… Sözleşme gereği sinema olarak faaliyet gösteren işletmenin ruhsatı dahi yok 

NERDE SENDE O YÜREK?

Bir zamanlar kentin tek sineması olan ve yakın tarihimize tanıklık yapan Zonguldak Belediye Sineması, 5 yıl 3 aydır kapalı. Uzun yıllar merhum Hüseyin Teber tarafından işletildikten sonra teknolojik ömrünü tamamlayan belediye sineması, Demir Şirketler Grubu tarafından aylığı 4 bin 500 lira bedelle 10 yıl süreyle kiralanmıştı. 2011 yıllından beri hiçbir faaliyet göstermeyen, tek bir film bile oynatılmayan Zonguldak Belediye Sineması’nın idari şartnameye göre sözleşmesinin tek taraflı feshedilmesi gerekiyor. Ancak Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, sözleşme ve idari şartnamede açık açık belirtilen maddelerin gereğini yapmak bir kenara, korkudan sinemanın işletmecisi Demirlere yasal ihtarname bile gönderemiyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Müdürlüğü’ne devredilen AKM sahnesinden yeteri kadar faydalanamayacağını düşünen sanat çevreleri, sinemanın; konser, konferans salonu olarak hizmet vermesini istiyor.  

SÖZLEŞMEDE MADDE AÇIK

Sözleşmeye ve teknik şartnamenin 15’inci maddesinin “b” bendine göre, “sinema” olarak faaliyet göstermesi gereken tesiste; birahane, lokanta, fastfood, kıraathane, kafeterya, gazino, disko, market ve konfeksiyon faaliyeti gösterilemeyeceği de açıkça belirtiliyor. Ayrıca aynı maddede, “Taşınmazı işlemek sureti ile kiralayan kiracı, kira şartnamesine uymak zorundadır” ifadesiyle de işletmenin sinema olarak kullanılması zorunlu tutuluyor. 

RUHSATI YOK, KAYIRMA VAR!

Yine teknik şartnamenin 15’inci maddesinin “i” bendine göre Zonguldak Belediyesi’nde işyeri açma ve çalıştırtma ruhsatı alma zorunluluğu olan Zonguldak Belediye Sineması’nın yasal ruhsatı bile yok. Bir önceki işletmecinin bilet satısından yüzde 8 rüsum ödediği belediye sinemasında, Demirlerle yapılan sözleşmede bu madde yok.  Yine sinemanın hemen yan tarafında bulunan 500 metre karelik alanda faaliyet gösteren Açık Çarşı mağazası 19 bin lira aylık kira öderken, 760 metre karelik alanda faaliyet gösteren sinemanın tefe tüfe oranında zamlarla 5-6 bin lira gibi komik aylık kira ödemesi rekabet koşullarında olumsuz yönde etkiliyor. 

Mustafa ÖZDEMİR