Maden Mühendisleri Odası Başkanı Kaymakçı, Soma A.Ş’nin tekrar kömür üretimi için TTK’ya başvurmasını Halkın Sesi’ne yorumladı:

 “Niyetlerini zaman gösterecek”

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) 2011’de Zonguldak’taki Bağlık-İnağzı sahasının 36 yıllığına işletilmesi için açtığı ihaleyi kazanan ve 2 yıl önce yeterli kömür rezervi olmadığı için çalışmalarını durduran Soma A.Ş tekrar üretime başlamak için TTK’ya başvurdu.  Maden Mühendisler Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Soma A.Ş’nin Zonguldak’ta tekrar kömür çalışmalarına başlamasıyla ilgili Halkın Sesi’ne konuştu: “Soma A.Ş., sahayı terk etmedi, çalışmalarını durdurdu. Saha yasal olarak yine Soma A.Ş’ye ait.” dedi.

“SÖZLEŞME SÜRÜYOR”

Kaymakçı, Soma A.Ş’nin buradaki yatırımlarının niyetini zamanın göstereceğini söyleyerek “Sözleşmeyi feshetmiş değiller. 2017 yılının sonuna kadar bu saha hala Soma A.Ş’de. Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında Soma Grubuna ait maden ocağında dünyanın büyük maden facialarından birisi yaşandı ve 301 madencinin hayatını kaybetti. Bu olaydan firma etkilemiş olabilir. Bu sahayı tekrar iyi niyetlerle ciddi olarak buradaki yatırımlarına devam ettirip üretime yönelik çalışmalar yapacak mı? Bunu da önümüzdeki zaman içinde göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

“BİZ DEVLET İŞLETSİN DİYORUZ”

Bağlık-İnağzı sahasının uluslararası ihaleye de açıldığı söyleyen Kaymakçı, bu sahaların devlet tarafından işletilmesini istediklerini belirterek, “Bağlık-İnağzı sahası büyük bir saha. Üretim açısından bizim Maden Mühendisleri Odası olarak bu bölgeyle ilgili kömüre bakışımız belli biz her zaman ‘Devlet tarafından işletilsin.’diyoruz. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu koşulları da biliyorsunuz. Sektör çalışanları varsa yoksa özelleştirme dayatması altında çalışmak durumunda kalıyor. Bu durumun Zonguldak’a üretimde etkisi olur mu? Zaman gösterecek. ” şeklinde konuştu.

 (Aykut KARA-Barış DOĞAN)