Mahalli Çevre Kurulu Eren Enerji’nin talebini kabul ederek Çatalağzı Cemaltepe mevkiindeki kül barajını 6 hektar büyüterek bir buçuk katına çıkardı. Alınan karara göre alana il dışından atık getirilmeyecek.

 

Zonguldak Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu, kamuoyunda da tartışma konusu olan Eren Enerji’nin Çatalağzı Cemaltepe mevkiindeki kül barajını 12 hektardan 18 hektara çıkarılması talebini kabul etti. Kurul, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün internet sitesinde yayımlanan 12.07.2019 tarih ve 467 numaralı kararıyla talebi kabul ederken il dışından atık gelmesini de yasakladı. Kararda, “Yakın çevrede özel sektöre ve gerçek kişilere ait ihtiyacı karşılayacak büyüklükte başka bir alan olmaması, ulaşımın her mevsim sağlanıyor olması, etki alanı içerisinde yüzeysel ve içme suyu kaynağının bulunmaması, heyelan çığ riskinin bulunmaması, yerleşim yerlerine yeterli uzaklıkta olması, alanın korunması gereken yerler içinde olmaması, içme-kullanma suyu naklinde kullanılan boru hatlarının bulunmaması” gibi nedenler tahsise gerekçe olarak sayıldı.

 

BU NASIL KOMİSYON?

Kararda, daha önce kurul gündemine gelen meselenin ilgili kurumlardan oluşan bir komisyona havale edildiği, 27.06.2019 tarihinde toplanan alt komisyonun tahsisi oybirliği ile uygun bulduğu da belirtildi. Öte yandan kent ekolojisinin korunmasıyla ilgili kararlar alan komisyonun yapısı da tartışma konusu oldu. Sahil Güvenlik Bot Komutanlığından İl Müftülüğüne, İl Emniyet Müdürlüğünden Defterdarlığa pek çok kurumun temsilci verdiği kurulda, çevre mücadelesi veren sivil toplum örgütleri bir yana, TMMOB gibi kamu kurumu niteliğindeki uzman kuruluşlardan bile tek temsilci olmaması dikkat çekti. Komisyonda alanın sınırları içinde olduğu Kilimli ve Çatalağzı belediyelerinden temsilci bulunmazken, hiç ilgisi olmayan Zonguldak Belediyesinin temsilcisinin olması nasıl bir antidemokratik yapıya sahip olduğunu ortaya koydu. Tahsise tepki gösteren çevre derneklerinin hukuki yollardan karara itiraz etmek için çalışma yaptığı da Halkın Sesi’nin ulaştığı bilgiler arasında bulunuyor.