Zonguldak maden tarihinde hafızalarda yer bulmuş bazı klasik fotoğraflar vardır. Bu fotoğraflara bakıldığı anda görsel… Dalındığında ise duygusal bir bağ oluşur. Etrafındaki çerçeveyle sınırlı olan bu kare, uçsuz bucaksız bir alemin geçiş kapısı gibidir. Bir hikayenin bin ana sığdırılmış portresidir.
 


Hafızalara kazınmış madenci fotoğraflarından biri de bu karedir…
Bir fotoğraf sanatçısı için anı yakalamak budur…

Haber peşinde koşan bir gazetecinin objektifinin yakaladığı haberin vurgulayıcı portresidir.

Fotoğraf karesindeki işçi maden çavuşu Fikri Akman…
Fikri Akman şimdi emekli…
Nerede yaşar, ne yapar?
Kendisi veya tanıyanı ve ya bileni buradan mesaj ve fotoğrafla bilgi verirse kamuoyundaki merak giderilir…
Mesajlarınızı bekliyoruz…

İşte o fotoğrafın öyküsü…

 

Yıl 2005, yer Karadon maden ocağı. Doğan Haber Ajansı Zonguldak büro şefi Mustafa Özdemir (Şimdi Halkın Sesi Gazetesi sahibi) gelen bir maden kazası haberi üzerine diğer haber ekipleri gibi E.K.İ Karadon maden ocağı kuyu başına hareket ediyor. İçeride metan gazı zehirlenmesinden kaynaklanan biri çavuş altı işçinin bulunduğunu öğreniyorlar. Kurtarma ekiplerinin kuyuya indiğini öğrenip asansörün geri dönmesini endişeyle bekliyorlar. Asansörün sesiyle birlikte gözler kafesin içinden çıkacak tabloyu takip ediyor. Kafesten ilk çıkan, yüzü kömür karasına gözyaşı karışmış Yeniceli maden çavuşu “Fikri Akman” oluyor. Ambülansa doğru yönlendiğinde Gazeteci Mustafa Özdemir o anı makinenin deklanşörüne basarak ölümsüzleştiriyor. Fotoğraf karesinin arkasında yatan hikayesi de yürekleri burkuyor. Olayın gerçekleştiği ayakta, maden çavuşu Fikri Akman ve arkadaşları kömür çıkartırken işçilerden biri “kaçın gaz var, derhal terk edin” diye bağırarak arkadaşlarını uyarıyor. Çavuş ve işçiler hızla ayaktan koşarak kaçmaya çalışırken gaz etkisini süratle gösterip geride kalan beş maden işçisinin zehirlenip hayata veda etmesine, kaybettiği arkadaşlarının uyarısıyla terk etmeyi başaran Fikri çavuşunda trajik kurtulmasıyla son buluyor.
Arkadaşlarının acısının yüze yansıyan portresi gibi, kirlenmiş yüzünü ıslatan gözyaşıyla, şaşkın ve çaresiz bir bakışa dönmüş o anın ifadesi her zaman duvarlarımızda asılı duracak…

Zonguldak Nostalji/ Foto: Mustafafa Özdemir