Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, omuriliği eğri olan ve kemikleri artık ciğerlerine değmeye başlayan 14 yaşındaki genç ameliyat olabilmek için yardım bekliyor. Maddi imkansızlık nedeniyle çocuklarını ameliyat ettiremeyen anne ve baba, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve sağlık bakanından yardım istedi.

Kdz. Ereğli ilçesinde yaşayan Emine ve Cengiz Alkan çiftinin 14 yaşındaki çocukları Uğur doğuştan zihinsel engelli doğdu. Hidrosefali, hastalığı nedeniyle beyninde su toplayan ve beyninde pompa ile yaşayan Uğur, bir ayağının kısa olması nedeniyle omuriliğinde de bozukluk olduğu fark edildi. Yaklaşık 4 yıldır birçok hastane ve doktora giden Alkan ailesi çocuklarını ameliyat ettiremedi. Omuriliği her geçen gün daha da eğrilen ve kemikleri ciğerlerine değmeye başlayan Uğur için doktorlar bir an önce ameliyat olması gerektiğini söyledi. Aile yaklaşık 30-40 bin TL tutan ameliyatın parasını bulamadığı için çocuklarını ameliyat ettiremiyor.

MADDİ İMKANSIZLIKLARDAN DOLAYI UĞUR AMELİYAT OLAMIYOR

Çocuğunun boyu uzadıkça omuriliğinin daha da fazla eğrilmeye başladığını ve bir an önce ameliyat olması gerektiğini söyleyen anne Emine Alkan, maddi imkansızlıklardan dolayı çocuğunu ameliyat ettiremediğini söyledi. Çocuğunun durumu hakkında gazetecilere bilgi veren anne Alkan, şöyle konuştu: “Çocuğum skolyoz hastası. Omurilik eğriliği var. Tedavisini yaptıramıyoruz. İki senedir uğraşıyoruz, hastanelere gidip geliyoruz ama kendi imkanlarımızla tedavisini yaptıramadık. Oğlum yüzde yüz engelli. Bir ayağı biraz kısa. Ayağı kısa olduğu için ayağını kontrol edemiyor. Sürekli olarak kısa olan ayağının üzerine yatıyor. Duruş bozukluğundan olduğunu düşünüyoruz. Boy uzadıkça daha fazla ilerliyor. Sabit olarak bir yerde oturamıyor. Hastaneye giderken mecburen taksi tutmak zorunda kalıyoruz. Omuriliğin kayması içeriden organlarına zarar veriyormuş. İçeriden ciğerine değme riski varmış. Doktorumuz öyle dedi. O yüzden korkuyorum. Bir an önce ameliyat olmasını istiyorum. Ameliyat olduğunda düzelme şansı olacağını düşünüyoruz. Maddiyattan yana sıkıntı var. Dediğim gibi giderken otobüsle gidemiyoruz. Bir kere otobüsle gittik ve onda da çok büyük sıkıntı yaşadık. Çok hastaneye gittik. Ya hastayı kabul etmiyorlar ya da ’Biz yapamayız’ diyorlar."

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN’DAN YARDIM İSTEDİ

Oğlu Uğur’un zihinsel engelli ve aynı zamanda omuriliğinin eğri olduğunu, diğer oğlu Onur’un epilepsi hastası olduğunu dile getiren baba Cengiz Alkan, çocuklarının durumu nedeniyle çalışamadığını dile getirdi. Sürekli evde durması ya da çocuklarını hastaneye getirmesi gerektiğinin altını çizen Alkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben çocuklarımdan dolayı çalışamıyorum. Sürekli evde durmam gerekiyor. Hastanelerde bu ameliyatları herkes yapmadığı için oldukça fazla sıra oluyor. En son gittiğimiz hastanede bize 3-4 sene sonraya sıra verdiler. Ancak çocuğun durumu vahim. İç organlarına zararı var bu hastalığın. Çocuğun kemikleri zayıf ve yumuşak olduğu için kemikler yerinden oynuyor. Hastalığın ilerlemesi daha hızlı oluyor. Zaten bu tür ameliyatları 15 yaşından önce ergenliğe girmeden önce yapmaya çalışıyorlar. Biz şu an çocuğumuzun ameliyat olmasını istiyoruz. Kendi imkânlarımızla çok zorladık. Yeterli olmuyor. Kaymakamlığa başvuru yaptık. Oradan bize para toplayabilmemiz için makbuz verdiler. Para toplamaya çalışıyoruz ama sonuç pek iyi değil. Biz araştırdık. Özel hastanelerde ameliyat yapılıyor. Maliyeti 30-40 bin lira arasında değişiyor dediler. Skolyoz ameliyatları pahalı oluyor. Dereceye göre ameliyat masrafları pahalı oluyor."

Uğur’un omurilik eğriliğini gösteren filmleri gazetecilere gösteren baba Cengiz Alkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’dan kendilerine yardım eli uzatmalarını istedi.