Kahramanmaraşlı genç dondurmacı Ayhan Bahçe’nin(25) çalışma azmi, takdir topluyor. Ekmek parası uğruna yeni evlendiği eşini ve ailesini memleketinde bırakan genç dondurmacı, “Önce iş ve aş; sonra aşk!” diyor.    

Dondurma satışı yaparak ailesine bakan Ayhan Bahçe, memleketinde asgari ücretle geçinemediği  için maraş dondurması firmasının satıcılığını yapıyor. Nisan ayında Zonguldak’a gelen Bahçe, 6 aydır eşinden ayrı yaşayarak sahilde dondurma satıyor. Aylık ortalama 3-4 bin lira civarında para kazandığını anlatan Ayhan Bahçe, ekmek parası için gurbet acısı çekmeye razı. Onun tek amacı, insanca yaşayabileceği bir gelir kazanmak. Bu uğurda 3 ay önce evlendiği eşini memleketinde bırakıp karaelmas diyarı Zonguldak’a gurbete gelmiş. 6 aydır haftanın her günü sabahtan gece vaktine kadar çalışıyor. Eskiden kömür kazmak için gurbetçinin akın ettiği kente, o dondurma satışı için gelmiş. Sahilde vatandaşlara dondurma satışı yaparken çeşitli gösteriler yapması insanların ilgisini çekiyor.

Yılın yarısını Zonguldak’ta geçiren Ayhan Bahçe, 6 il gezdiğini, en çok Zonguldak’ta ilgi gördüklerini belirtiyor. Önümüzdeki sezon yine Zonguldak’a gelmeyi isteyen genç dondurmacı, Ekim ayında aylardır yolunu gözleyen ailesine dönecek.

4 senedir dondurmacılık yaptığını ifade eden Bahçe, “Maaşı yüksek diye tercih ettim. Bizim oralarda fabrikalar var; ama asgari ücretle geçinilmiyor. Burada kenara para bırakabiliyorum. Her gün sabahtan gece vaktine kadar çalışıyorum. Nisan ayından beri Zonguldak’tayım. Ekimde memleketime döneceğim. Memleketimi çok özledim. Buraya geldiğimde 3 aylık evliydim. Eşimi, ailemi ve memleketimi çok özledim. Artık Zonguldak da ikinci memleketim oldu. Doyduğum yeri de seviyorum. Ekmek parası için hasretlik ve özlem duygularına katlanıyoruz. Çünkü ayakta kalmak için başka çaremiz yok.  Daha önce 6 il gezdik, en fazla Zonguldak’ta ilgi gördük. Daha önce Tekirdağ’daydım, 2 senedir buradayım. Dondurmalarımız Kahramanmaraş’ta üretilip soğutucu özellikli araçlarla getiriliyor. Biz firma adına yaptığımız satıştan belli oranda para kazanıyoruz. Zonguldak’tan ve insanlarından çok memnun kaldım. Zonguldak insanı oldukça sıcakkanlı. Temiz yürekli Zonguldak insanına teşekkür ediyorum. İnşallah seneye yine geleceğim. “ dedi.

ÖNCE GEÇİM DEDİK

Geçimini sağlamak için ayrılığa razı olduklarını ifade eden Bahçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni evli eşimi bırakıp, büyüklerimin elini öpüp gurbete para kazanmaya geldim. Eskiden buraya madene kömür kazmaya gelirlermiş. Sizde en büyük geçim kaynağı kömür, bizde dondurma. Ben de dondurma için geldim. Çalışmak ve emeğinin karşılığını almak en güzel şey. Önce iş ve aş sonra aşk gelir.”  

Kahramanmaraş dondurmasını kendine has tadı olduğu için tercih ettiklerini belirten vatandaşlardan Erdoğan Şen, “Her sahile gelişimizde çocuklarla dondurma yiyoruz. Bu genç esnaf arkadaşın dondurma verirken yaptığı ilginç gösteri çocukların hoşuna gidiyor. O kadar uzaklardan gelip ailesi için burada çalışması takdir edilecek bir şey. İşsiz gezen ve özellikle iş beğenmeyen gençlerimize örnek olsun. Üstelik yeni evli eşini bırakıp buralara gelmiş. Demek ki insanoğlu için önce aş sonra aşk oluyormuş” dedi.