Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019 yılının “Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı” ilan edilmesi münasebetiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan tarafından BEÜ’de “Orta Çağ İslam Uygarlığında Bilim” konferansı verildi.

Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde 25 Nisan Perşembe günü gerçekleşen konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Rektör Yardımcıları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Konferansta, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Dosay Gökdoğan, Orta Çağ’da İslam Uygarlığı’nı dört büyük bilgin; Harezmi, Farabi, Biruni ve İbn-i Sina örnekleri üzerinden anlattı. Prof. Dr. Gökdoğan, İslam Uygarlığının dört dev bilgininin de Orta Asya kökenli olduğunu ve hayatlarını seyahat yaparak geçirdiklerini, yaşadıkları coğrafyadaki siyasi karışıklıklar içinde, yarınlarından emin olmadan sıkıntılar ve zorluklar içinde büyük eserler meydana getirdikleri ifade etti. Gökdoğan, Batı medeniyetinin, astronomi, matematik, coğrafya ve tıp alanlarında bilim öncüsü olan bu bilim insanlarının eserlerini tercüme etmeleriyle birlikte, Orta Çağ karanlığından sıyrıldıklarını anlattı. Konferansının ardından, Prof. Gökdoğan konu ile ilgili soruları cevapladı.

Konferansın ardından söz alan Rektör Çufalı, “Bilim tarihimizi biz ne yazık ki kaybettik, Batılılar buldular. Biz ise yitirdiğimiz ilmimizi yine onların kitaplarıyla öğrenmeye çalıştık. Onlar bize ne kadar verdiyse biz o kadar öğrendik. Son yıllarda bu konuda umut verici gelişmeler var, nihayet kaybettiğimiz değerlerimizi yeniden buluyoruz. Çok çalışmamız gerekli. Bu kadar çok iş varken dinlenmek yok. Bu vesileyle, Fuat Sezgin hocamızı rahmet ve saygıyla anıyorum” dedi. Konuşmasının ardından Rektör Çufalı, Prof. Dr. Gökdoğan’a sunumu dolayısıyla teşekkür ederek plaket takdim etti.