Zonguldak’ta büyük umutlarla başlayan Zonguldak Otomotiv Merkezi(OTOZON) projesi hakikaten hayal oldu.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından şehir içindeki oto galerilerinin 69 ambarları mevkiine taşınması için başlatılan OTOZON projesinin değiştirilerek ‘Mobilyacılar Sitesi yapılması, galerici esnafını üzdü.

Dün malum, belediye meclisinde OTOZON tartışmaları damgasını vurdu. CHP’li Grup Başkanvekili Atınç Kayınova, galerici esnafına yer gösterilmesini istedi. AKP Grup Sözcüsü Bekir Selçuk Zontim şirketinin teklifinin dairesinden geldiği gibi onaylanmasını istedi.

Zonguldak Belediye Başkan Vekili Murat Uzun ise konunun kendilerinin dışında olduğunu belirterek sorumluluğu üzerinden attı.
Galerici esnafıyla toplantıya katılan Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, “100 metre kare alana istedikleri para belli. Bu vebalin altında kalırsınız” diyerek beraberindeki oto galericilerle salonu terk etti.

Sonuç olarak imar değişikliği meclisten geçti.

Meclisten geçti ama bakalım mahkemeden geçecek mi?

Evet yanlış okumadınız, Sayın Mustafa Özcan, esnafı yarı yolda bırakanları ve bu imar değişikliğini mahkemeye taşıyacaklarını tarafıma bildirdi.  

Bu konuda vebal kimde, bilmiyoruz. Olayın geçmişi hakkında tam olarak malumat sahibi olmadığımız için şu veya bu suçlu diyemeyiz. Ancak imar değişikliği yapılarak bir tarafı güldürürken, öbür tarafı ağlatmak vicdanları rahatlatan bir adım olmamıştır. Bu konuda ne yapıp ne edip galerici esnafının da yüzünün güleceği bir ara formül bulunmalıdır.

“İHALE BİZE HABER VERİLMEDİ”

Kent merkezinde faaliyet gösteren 30 galerici esnafımız var.

Oto Galericiler Derneği Başkanı Sayın Mustafa Özcan’dan proje hakkında bilgi aldım. Özcan, imarı değiştirilen yerle ilgili daha önce de girişimlerinin olduğunu; ancak bu yerin ihalesinin kendilerine haber verilmediğini söylüyor. Bu da ister istemez ‘bu işte bir bit yeniği mi var’ sorusunu akıllara getiriyor.

Özcan’ın tarafıma yaptığı açıklamaya hep birlikte kulak verelim:

“Galerici olmayan biri bu ihaleye giremezdi. Bu yüzden TSO, Zontim diye bir şirket kurarak galericilere işyeri yapacağım diye bu yeri yıllık 20.400 liralık cüzi bir miktara kiraladı. Amaç galericilere bir yer yapmaktı, fakat daha sonra bir araya geldiğimizde bize metrekaresi 5 bin liradan yani 100 metrekare inşaatı bize 500 bin liraya satmak istediler ve kiracı olacaktık. Biz de dernekteki arkadaşlarımızla beraber bu kadar fahiş fiyata burayı alamayacağımızı söyledik.

Bayındırlıktaki inşaat birim fiyatını aldığımızda o tarihte 100 metrekare inşaatın 70 bin lira birim fiyatı vardı. Hatta bu yerin ihale bedeli mülk sahibi olmak istersen 6 trilyon. 30 esnaf 200 bin lira verdiğimizde bu yerin tapusunu satın alabiliyorduk. 100 metrekare de üzerinde inşaat yapsak 100 metresi kapalı alanlı 300 metrekare toplam alanı olan bir yere 300 bin liraya mülk sahibi olacaktık. Derken şuna karar verdik: Zontim denilen şirket devletin yeriyle devletin esnafının üzerinden ticaret yapma düşüncesi olduğunu, biz de buna taraf olamayacağımızı kamuoyuna duyurduk.

Bugünkü hadisede bir yıl süresince proje geliştirmeyen Zontim, uzatma sürelerinin bitimine 7 ay kala mobilyacılar ve dekorasyonlular adına imarı değiştirdi. Biz hiç bir esnaf kuruluşuyla karşı karşıya gelmek istemiyoruz bunun için hayırlı olsun diyoruz ama bu imar değişikliğini yapan kişiler bunun vebalini taşıyacaklardır. 13 Ağustos tarihi itibariyle de yeterliliği olmayan hiçbir oto galerisi satış yapamayacaktır. Bu da imarı değiştiren arkadaşlara kapak olsun.”

Ben yine de ölümden başka her şeye bir çare bulunabileceğine inananlardanım. Yeter ki iyi niyetli olunsun. İnsanlar hep kendi çıkarı için değil; biraz da bir birine yardımcı olmak için çaba göstersin.

Neden her işi zorlaştırır ki bu insanoğlu?