Irak’ta 2003 yılında başlayan savaşın ardından evini ve ülkesini terk etmek zorunda kalan Iraklı komutan Maan Şağlan, 11 kişilik ailesiyle Zonguldak’ta komşularının verdiği iki göz odada yaşamlarını sürdürüyor.
Türkiye’ye sığınan Maan Şağlan ve ailesine Zonguldak halkı sahip çıktı. Mahalle sakinlerinin ev vererek yardımda bulunduğu aile, Türk Halkı’na ve hükumetine teşekkür etti.
Ülkesinde intihar saldırılarıyla yaşı küçük büyük herkesin hayatını kaybettiğini ifade eden Şağlan, Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını anlattı. Ülkesinde yaşadıklarını aktaran Şağlan, “Biz öncelerde iyiydik. Hayatımız iyiydi. 2003’te yaşamımız iyiydi. Hükümet iyiydi. Ondan sonra bir şekilde bozulmaya başladı. İntihar olayları başladı. Küçük büyük bırakmadılar. Şimdi Irak’ın hali iyi değil. Başkentin de hali güzel değil. Ben askerlerin başıydım. Benim askerlerim vardı. Düşmanlar biz orada kalsaydık bizi öldüreceklerdi. Sözümüz askerlere bile geçmemeye başladıydı. Buraya gelmek istedik. Birleşmiş Milletler’e gittik. Türkiye’yi gördük. Valiler bize yardım etti. Bize yardımcı oldular” diye konuştu.
“ERDOĞAN ÇOK DİNDAR BİRİSİ”
Beş çocuk babası Maan Şağlan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu övgü dolu sözlerle anlattı. Recep Tayyip Erdoğan’a herkesin ihtiyacı olduğunu söyleyen Şağlan, “Başbakan Davutoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çok teşekkür ediyorum. Erdoğan çok dindar ve Müslüman birisidir. Herkesin Tayyip Erdoğan’a ihtiyacı var. O çok iyi bir insan. Bizim ailelerin, akrabaların herkesin Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmesi gerekiyor. Tam bir İslam’ın iyisi, güvenilir bir insan” dedi.
“DÜŞMANLAR ÇOKTU. KİM OLDUKLARINI TANIMIYORDUK”
Babası gibi asker olan oğlu Ammar Maan ise eşi ve 2 çocuğu ile aynı evde yaşıyor. Irak’ta çok tehdit aldığını söyleyen Ammar Maan, şu ifadelere yer verdi:
“Ben bir Iraklıyım. Ben askerdim. Bana ateş ettiler. Elime, boynuma geldi. Tehdit çok aldım. Askerler öldü. Çok çok mermiler geldi. Düşmanlar çoktu. Kim olduklarını tanımıyorduk. Biz yerimizi terk ettik. İki üç güne kadar kendimizi toparlayıp Türkiye’ye geldik. Türkiye’de her şey güzel, insanlar iyi. Biz çok memnunuz. Recep Tayyip Erdoğan, iyi, mücahit bir insandır. Kendisine teşekkür ediyorum. Davutoğlu’na da teşekkür ediyorum. Zonguldak Valisinden de teşekkür ediyorum. Mahalle muhtarına da teşekkür ediyorum. Komşulara da teşekkür ediyorum. Biz buraya geldik, komşuların hepsi bize yardım ettiler. Sadece iş arıyoruz. İşsiziz.”
Eşinin fırında çalışarak ailesine 150 lira gelir getirdiğini söyleyen baba Maan Şağlan, iş için yetkililere de çağrıda bulundu.