Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Preveze Deniz Zaferi’nin 476.yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle kutlama programı düzenlendi. Tören sonrası deniz kuvvetlerine ait deniz altı ve karakol gemisi halkın ziyaretine açıldı.

Kdz. Ereğli ilçesinde bulunan Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından Preveze Deniz Zaferi’nin 476.yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle tören düzenlendi. Koramiral Doğan Toktamış Spor Salonu’nda düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Törende Preveze Deniz Zaferi’nin önemi ve Deniz Kuvvetleri’nin bu günkü durumu hakkında konuşan Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, deniz kuvvetlerinin kendisine verilecek her türlü görevi ihtiyaç duyulan yerde ve zamanda yapmaya hazır olduğunu söyledi.

“PREVEZE TÜRK MİLLETİ’NİN DENİZCİ DEVLET OLDUĞUNU KABUL ETTİRDİ”

Tuğamiral Doğan konuşmasında “Bu gün Akdeniz’i bir Türk gölü haline getiren ve harp tarihimizin altın sayfalarından birini oluşturan Preveze Deniz Zaferi’nin 476. Yıl dönümünü ve Deniz Kuvvetleri günümüzü büyük bir gurur ve heyecanla kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. 27 Eylül 538’de Büyük Türk Amiral’i Barbaros Hayrettin Paşa’nın liderliğindeki Osmanlı armadası sayı ve nitelik olarak çok daha üstün olan Ceneviz ve Haçlı donanmasını bugünün Yunanistan’ının batı sahillerinde İyon denizine yakın bir bölge de Preveze adıyla anılan sayfiye ve turizm coğrafyasından yenilgiye uğratmış ve Osmanlı tarihine ve Bahriye tarihimize silinmez ve unutulmaz bir zafer kaydetmiştir. Şanlı Türk Bahriyesi’nin Akdeniz’deki hakimiyetini Avrupa’nın en güçlü donanmalarına kabul ettirdiği bu zafer Anadolu coğrafyasındaki küçük beyliklerden bir imparatorluk meydana getiren Türk milletinin denizci devlet olmasını sağladığı gücün ve ekonomik imkanların farkına varmasını sağlamış ve kudretli bir donanmaya sahip olmak ideali yüzyıllar boyunca bir hedef olarak hep varlığını korumuştur” dedi.

“DENİZ KUVVETLERİ KENDİSİNE VERİLECEK HER TÜRLÜ GÖREVE HAZIR”

Ekonomik ve güvenlik bakımından denizlerin ve denizciliğin öneminin arttığını dile getiren Tuğamiral Hasan Doğan, Deniz Kuvvetleri’nin kendisine verilecek her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğunu ifade etti. Doğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Karşılaştığı tüm zorlukların üstesinden gelmesini bilen seçkin personelimizin özverili çalışmaları ve üstün gayretleri sayesinde Türk Deniz Kuvvetleri sahip olduğu imkan ve kabiliyetleri etkinlikle kullanarak ülkemizin hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik kutsal nöbetini kesintisiz sürdürmekte, ulusal ve uluslar arası hükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmektedir. Bölgesel ve küresel güvenliğe katkıda bulunmakta, mavi vatanımızın başta olmak üzere tüm dünya denizlerinde varlık göstererek şanlı Türk bayrağımızı gururla dalgalandırmaktadır. Gerek ekonomik ve gerekse güvenlik bakımında denizlerin ve denizciliğin öneminin giderek arttığı bu günkü dünya ortamında üzerinde ağır sorumluluğun ve kendisinden beklenenlerin farkında olan deniz kuvvetlerimiz tevdi edilecek her türlü görevi layıkıyla yerine getirmek üzere ihtiyaç duyulan yer ve zamanda hazır bulunmaya devam edecektir.”

Doğan’ın konuşmasının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun kutlama mesajı okundu. Karadeniz Bölge Komutanlığı’nda görevli Deniz Yüzbaşı Serdar Döner sinevizyon eşliğinde Türk Denizcilik tarihini ve deniz kuvvetleri komutanlığı hakkında törene katılanlara bilgi verdi. Tören Hatice Erdem Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi öğrencileri tarafından ‘Denizcilik’ temalı şiirlerin okunması ile sona erdi.

Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü kutlama törenlerine Kaymakam İbrahim Çay, Belediye Başkan Vekili Reşat Latif, Ormanlı Belediye Başkanı Şakir Başol, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Emniyet Müdürü Timur Özgen Jandarma Komutanı Yüzbaşı Gökhan Tufan, TSO Başkanı Yaşar Tetiker, şahit aileleri, gaziler, STK temsilcileri ve askerler katıldı.

DENİZ KUVVETLERİNİN GURURU DENİZALTI GEZİLDİ

Törenin ardından katılımcılar TCG Preveze isimli Denizaltı ve TCG Kilimli Karakol Gemisi’nı ziyaret etti. Denizaltı ve Karakol Gemisi’ni ziyaret eden vatandaşlara görevli komutanlar tarafından bilgi verildi.