Zonguldak Belediyesi’nin 2bin kişilik mezarlık projesi ihalesini alan Arelel İnşaat, paranın tamamını aldı ancak mezarlığı yarım bıraktı. Arelel İnşaat, ihale şartnamesinde ‘beton’ olan duvarı ‘taş’ duvara çevirerek 400 milyona yakın haksız kazanç elde etti.

“RUHUNA FATİHA”

 

Zonguldak Belediye tarafından Kırat mevkii Güntepe Caddesi’nde İller Bankası desteğiyle yapılan 2 bin kişilik mezarlık ihalesini alan Arelel İnşaat, ihale bedelinin tamamını almasına rağmen işi teslim etmedi. 6 firmanın girdiği ihalede en düşük teklifi vererek 1 milyon 67 bin TL’ye Yeni Mezarlık Projesi ihalesini alan Arelel İnşaat ödeneğin bittiğini gerekçe göstererek duvar ve kabir yerleri ile hizmet binasını kaba inşaat halinde yarım bırakarak projeden çekildi. Arelel İnşaat daha öncede benzer yöntemle hak edişlerin tamamını almasına rağmen farklı gerekçeler göstererek Site’de yapımı devam eden Kapalı Spor Salonu inşaatından çekilmişti.

 

Mezarlık arasında araba yolu ve yaya geçişleri, idari bina, güvenlik odası, müdür odası, misafir odası mescit ve gasilhane yer alan projeyi piyasa bedelinde altında dip fiyat vererek alan Arelel İnşaat, Zonguldak Belediyesi yönetimi ile işbirliğine giderek el altından mezarlığın “beton” olması gereken duvarlarını taş duvara çevirerek yaklaşık 400 bin TL kâr etti. Mezarlığın hafriyatından çıkan taşları, Yeni Mezarlık Projesi’nin duvarlarında kullanan Davut Acar’ın Genel Müdürü olduğu aile şirketi Arelel İnşaat bu sayede nakliye maliyetinden de kurtuldu.

HALKIN SESİ SORUYOR?

Bütün ihaleleri piyasa bedelinin altında fiyat vererek alan Davut Acar ve aile şirketlerinin aldığı diğer ihalelerde de benzer yöntemlerle ihale şartnamesi dışına çıkılarak maliyet düşürecek değişiklikler yapıldı mı? Yeni Mezarlık Projesi ihalesinde işi tamamlamadığı halde Zonguldak Belediyesi, Arelel İnşaat’a ihale bedeli olan 1 milyon 67 bin TL’lik hak edişini iş bitmeden nasıl ödedi? Aldığı bir çok işi yarım bırakmakla sabıkalı olan Davut Acar ve aile şirketleri halen Zonguldak Belediyesi’nden nasıl ihale ve doğrudan teminle iş alabiliyor? Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile Davut Acar arasındaki yakınlığın arkasında yatan gerçek sebep ne? Halkın Sesi’nin bunca ihbar niteliği taşıyan haberlerine rağmen Zonguldak Valisi Ali Kaban iddiaları neden soruşturmuyor? Yeni Mezarlık Projesi ne zaman ve nasıl bitecek? Asri Mezarlıkta yer olmadığına göre bundan sonra insanlar dikine mi gömülecek?