ZGC 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı

"Sansürlü hayatlar gördük"

Zonguldak Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti(ZGC) Atatürk anıtında 24 Temmuz Basın bayramını kutladı, basında sansürün kaldırılışının 112. yıldönümünü andı.

Basının sansürlü dönemlerden geçtiğini ve kararlı mücadele sergileyerek bunları kısmen aştıklarını vurgulayan ZGC Başkanı Derya Akbıyık, törende yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"24 Temmuz basın bayramını kutlarken, sansürün kaldırılışının 112. yılını da anıyoruz. Kazanılmış haklarımız, geçmiş yıllarda bir çok defa ellerimizden alındı. Sansürlü hayatlar yaşadık ve gördük.

Bir çok askeri darbelerle haklarımızın alındığı 24 temmuz geçmişte de hep kutlandı. Hatırlatıldı. Basın bayramı olarak ve bizlere ayrılan bir gün olarak ayrıcalığımızı hissettirdik. 

Bir çok 24 temmuz’lardan bugünlere hep sıkıntılı geldik. Yaşadığımız geçmiş askeri darbelerden sonra Zonguldak ve ülke yerel, yaygın basınına hep özgürlük kısıtlaması yaşatılmıştır. Haklarımız elimizden alınmıştır. Kazanılmış haklarımız yok edilmiştir. Sonraki süreçlerde.

Bu haklarımızı alma adına mücadele hep birlikte ve hep beraberce yapılmıştır. Normale dönme süreci yaşanmıştır. Günümüzde ise yıpranma payı olarak. Haklarımız elimizden alındı. Uçtu ve gitti. Tekrar geri alma adına tam beş yıl uğraştık. Didindik. Ve kazandık. Bugün için sadece basın kartı olan meslektaşlarımız yararlanabiliyor.

"BASIN KARTINI BÜTÜN MESLEKTAŞLARIMIZ ALMALI"

Basın kartı  tüm meslektaşlarımız almalı,  bizler SGK kayıtlı olan meslektaşlarımıza  yönelik kart sayısını  artırma adına yoğun uğraşımız sürüyor.

Yıpranma payından tüm meslektaşlarımızın yararlanması adına mücadele etmeye devam edeceğiz.

Burada şu notu da iletelim. Tüm meslektaşlarımız artık basın kartlarını  alsınlar. Meslekte 20 yılı doldurmuş arkadaşlarımız. Hepsi sürekli basın kartına başvuru yapsınlar. ZGC olarak bu konuda elimizden geleni yapacağız ve yapmaya devam edeceğiz. Bugün için ZGC olarak gazete ve gazetecilere yönelik çalışmalarımızı, Bir çok geniş kapsamlı etkinlikleri, sosyal sorumlulukları  ve pek çok projeyi  hayata geçireceğiz. Tüzüğümüz gereği yapacağız. Yapmaya da devam edeceğiz. Bunu yaparken. Kentimizin sorunu, ilimizin gelişmesi, ilçelerimizin büyümesi ve beldelerimizin de yatırım almasına uğraşacağız.

En önemlisi kırsal nüfusumuza sahip çıkacağız. Kırsalın göçü önlenmesi adına ZGC de üstüne düşeni görev ve sorumluluğu yerine getirecektir. Zonguldak varsa ZGC vardır anlayışı ile yol alacağız. Basınımızı da hak ettiği yere getirmeye gayret edeceğiz. Bugün için çok zorlu süreçlerden geçen yerel basınımız tabi ki gelirleri olarak da çok düşük noktalara gelmiştir.

Maliyetlerimiz artarken. Gelirlerimiz hep düşme eğilimine girmiştir.İlan gelirlerimizin artması, abone gelirlerinin yükselmesi ve reklam payımızın çoğalması,  gazeteciliğin, televizyonculuğun, radyo ve kurumsal internet haber sitelerinin de yegane devamlılığının en büyük etkenidir.

Gelirleri artırma adına da yoğun mücadeleyi vereceğiz ve vermeye devam edeceğiz. Devamlı ve sürekli yayın hayatında olanlara da her zaman kapımız açıktır. Basın esas ahlak ilkeleri de ZGC'nin ana kriterleridir. 24 Temmuz basın bayramını kutlarken, daha özgür basın, en büyük dilek ve temennilerimizdir. Kutlu olsun, mutlu olsun" (Haber Merkezi)