Alevi Kültür Dernekleri Zonguldak Şubesi tarafından geleneksel hale getirilen aşure etkinliği düzenlendi. Etkinlikte gençlerin semah gösterileri renkli görüntülere sahne oldu. 

 

Alaborina Restaurant'ta gerçekleştirilen aşure etkinliğine, Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz, Kdz.Ereğli Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanı Mehmet Taştan, Alevi Kültür Dernekleri önceki Dönem Genel Sekreterliğini üstlenen Ali Arıkan, Kdz.Ereğli Alevi Kültür Dernekleri eski Başkanlarından Cemal Kenanoğlu, Erzincanlılar Dernek Başkanı Turan Mercan, CHP İl Başkanı Hakkı Güney,CHP Merkez İlçe ve İl Yönetim Kurulu üyeleri,CHP Kozlu İlçe Başkanı Cengiz Bank, İl Genel Meclis Üyeleri,Belediye Meclis Üyeleri,Muhtarlar,Bakkalcılar Odası Başkanı Kadir Habiboğlu,GMİS Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak ve çok sayıda davetli katıldı.


Kaplan: “1464 tane Cami var ama bir tane Cemevi yok”

Programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Mehmet Kaplan, kentte Cemevi ile ilgili yaptıkları girişimleri dile getirdi. Kaplan, şunları söyledi:

"
Zonguldak’ta 1464 tane Cami var, buna tabi ki itirazımız yok. İhtiyaç varsa daha da olsun. Ama tek bir tane Cemevi yok. Derneğimizin kuruluşundan bu yana yani 8 yıldır bir çok görüşmeler, girişimler yapmamıza rağmen bugüne kadar sonuç alıcı biri durum olmadı. Zonguldak’ta Cemevinin olmaması bana göre Zonguldak’a yakışan bir durum değildir.Oysa kentimiz farklı görüşten, farklı inanç gruplarının birlikte yaşaması ve yer almasına rağmen Zonguldak bunu hak etmiyor. Zonguldak’ta bir Cemevi talebimiz güncelliğini korumakta ve bizler her fırsatta bunu dile getirmeye ve bu konuyu çözünceye kadar çabalarımızı sürdüreceğiz”

 

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Adil Ateş'in konuşması

 

Daha sonra Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Adil Ateş kürsüye çıktı. Ateş, "Muharrem Yas Orucu’nu hep birlikte gerçekleştirdik, geçtiğimiz hafta orucun bitmesiyle birlikte Aşurelerimizi kaynattık, dağıttık, birlikte yedik. Ama kentlerin özel durumlarından kaynaklanan nedenlerle bir hafta gecikmeli de olsa Aşuremizi burada birlikte yiyoruz. Örneğin; Aşurenin içinde ki fasulye, fasulye olarak, fındık fındık olarak, kayısı kayısı olarak özünü kaybetmeden birlikte pişerek ortaya bir tat çıkıyor. Ülkemiz de böyle, ülkemizde birçok inanç, mezhep, etnik ırklar da var. Ülkemiz bu değişik reklerin, inaçsal ve ırksal grupların, kültürlerin bir araya geldikleri bir anda zenginleşiyor. Tıpkı Aşure Çorbasındaki gibi bu zenginlik bir tat veriyor. Bizlerin bu çalışmaları bu zenginlerimizi canlı tutma adına oluyor." şeklinde konuştu. 


Ateş ayrıca Alevi Kültür Derneklerinin kamu yararına dernekler statüsüne kavuşacağını ve bu konudaki yasal mevzuatın düzenlendiği bilgisini paylaştı.  

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir

 

Son olarak Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir söz aldı. Akdemir yaşanan acılardan ders çıkarılması gerektiğini belirterek, "Bugünün anlamı, geçmişten gelen olumsuzluğu gündeme getirmek değil,o acıyı tekrar tazelemek değil, özellikle insanların bu yaşadığı bu acıdan ders çıkarıp, tarihten ders çıkarıp bir yerlere olumlu yönde taşımasıdır. Ülkemizi yönetenlerin bu konuda özellikle dikkat etmelidir.Dünyanın bu kaosu içinde insanların birbirine sevgi,saygı duyguları içerisinde olması gerektiğine inanıyorum.Bununda once kendi ülkemizden başlayarak, diğer dünya devlerini yönetenlere örnek olmasını ve dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum." dedi. 

 Konuşmasının ardından, Aşure Duası okundu. Ardından Alevi Kültür Dernekleri Kdz. Ereğli Şubesinin Müzik topluluğu ve Semah ekibi değişler söyledi, Semah döndüler.

(Haber merkezi)