YEREL BASIN ÖLÜYOR

‘’SESİMİZİ DUYMAZSANIZ, SESİNİZİ DUYURAMAYIZ’’

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık yazılı bir basın açıklaması yaparak resmi ilan alan yerel gazetelerin içinde bulunduğu mali zorluklara değindi. Gazetelerin kapanma tehlikesiyle de karşı karşıya kaldığını belirten Akbıyık yazılı açıklamasında şu sözlerine yer verdi:

“Vergi Borcu Yoktur, yazısına  son bir ‘’Mola’’ istiyoruz, yerel basın  yoğun bakım odasından çıksın.

Ülke ve Zonguldak yerel basını çok zor günlerden geçiyor. Son üç yıldır süregelen yüksek mali artışlar, hammadde alımlarının yükselmesi, ithale dayalı alımlarda özellikle kağıt, kalıp ve diğer malzemelerin fiyatlarının döviz kurlarının artışı ile inanılmaz yükselişler yaşanması , yerel basını da  önemli bir darboğaza soktu.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ a Yürekten Teşekkür Ediyoruz

Bununla birlikte Basın İlan Kurumu ( BİK) ilan fiyat artışlarının çok gecikmeli de olsa gerçekleşmesi, iki yıl sonrası zam artışını almamız ve son olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yılın başında ikinci zam artışını hemen onaylaması, yerel basın olarak ve Anadolu basını adına teşekkür ediyoruz.

BİK zam artışı ile birlikte, 2019 yılı yatırımların durduğu yıl olarak adlandırılması, kamu yatırımlarının sıfır çekmesi, zorunlu ihaleler dışında ihalelerin olmaması, yerel  basın gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan kamu ihale ilanlarının  çok yüksek bir oranda düşmesine ve neredeyse ilan olmadığı ayları görmememize vesile oldu.

BİK’ in yaptığı destekler , asgari kadroda bir eksiltme, zorunlu satışların düşürülmesi, abone sayısını azaltılması, sayfa adedinin eksiltilmesi adına yapılan çalışmalar.

Yerel basın adına can suyu olmuştur. KOSGEB’in yaptığı teşvikler olumlu karşılanırken, istihdama yönelik çalışmaların ise tam olarak yerel basına fayda getirmediği de görülen süreçte anlaşılmıştır.

Vergi borcu yoktur, yazısına  son bir ‘’mola’’ istiyoruz.

Yerel basın son üç yılda Cumhuriyet tarihinde görülmedik , en büyük krizle karşı karşıyadır, vergi borç yazısının üç yıl aradan sonra tekrar mecburi hale getirilmesi, ilan gelirlerinin de sıfırlanması anlamına gelmiştir. Bu konuda Maliye ve Hazine Bakanımız Berat Albayrak’tan vergi borcu yoktur, yazısı istenmesine  son bir ‘’mola ‘’ süresi talep ediyoruz, geçmiş vergi yapılandırmalarında devam eden sürecin,  yeniden yapılandırılması,  yapılandırılması bozulan yerel basına tekrar ödeme hakkı verilmesi, tüm bu çerçeve de sürdürülebilir  olarak bir hak ve olanak sağlansın taleplerimiz vardır.   

Bugüne geldiğimizde kamu ihale ilanlarının,  yatırımların artması vesile ile ekonominin canlanacağını,  piyasaların hareketlenmesi, inşallah ilan gelirlerinin de yükseleceği bir döneme gireceğimiz inancını taşımaktayız.

Yargı Reformuna evet, yerel basına yapılan darbeye hayır.

Yargı reformu ile icra ve mahkeme ilanlarının yerel ve yaygın basında mecburiyetinin kazılı basından kaldırılmak  istenmesi adına yapılan girişimlere karşın yoğun mücadelemizi , meclis başkanı, adalet bakanı ve vekillerimiz in desteği ile sürdürüyoruz.

Ülke geneli baro başkanlarından da bu konuda yardım ve manevi destek taleplerimiz iletiyoruz.

Anadolu basını sesini duyuramazsa, bizler de sizlerin sesini duyuramayız

Bugün yerel basın sıkıntıda , yaygın basın zorluklarla mücadele ediyor, haber ajansları illerde bürolarını küçültüyor, bölge müdürlüklerini daha aza indiriyor.

BİK İL Şubelerinin Kapatılması Büyük Hata

BİK’ in illerde ki şubelerinin kapanması çok yanlış bir karardı. Zonguldak bölgesinde ilimiz dahil, Kastamonu ve Bolu şubeleri de kapandı. Batı Karadeniz’  de BİK’ in şubesi yok.

Zonguldak Batı Karadeniz’in başkenti ve merkezi olarak , içinden çıkan iki il, ( Bartın ve Karabük) halen daha Valilik tarafından ilan dağıtımı yapıldığı halde. Zonguldak ilçeleri de BİK’ e  bağlanmışken, Zonguldak bürosunun da kapatılması büyük bir hataydı. Bu konuda  BİK yönetim kurulu, genel müdürlük, genel kurul üyeleri, yerel basın Anadolu temsilcileri ve BİK kurucu başkanlarının sessiz kalması çok düşündürücüdür.

Yerel basın yaşamalı, yerel basın herkese lazım, sesimiz kısılmasın, sesimizi duyuramazsak, sesinizi duyuramayız.” (Haber merkezi)