Zonguldak’ta fırın işçilerinin kurduğu “Zonguldak Fırın İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği”, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Halkın Sesi Gazetesi’ne konuşan fırın işçileri, bugüne kadar kimseye derdini anlatamamış. Hafta izinlerini dahi kullanamamaktan yakınan işçiler, önceki sosyal ve ekonomik haklarına ulaşabilmek adına dernekleşme kararı aldıklarını belirtti. İl genelinde 80 civarında fırının faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Zonguldak Fırın İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği başkanı Yunus Bıyık, 2 ay önce kurulmalarına rağmen 100 üye sayısına ulaştıklarını kaydetti.

Konuşmasında vatandaşlara da serzenişte bulunan dernek başkanı Yunus Bıyık, “Türkiye’de fırın işçilerinin derdini bilen yok. Herkes fırından ekmek alıyor fakat işçinin derdini kimse bilmiyor. İstiyoruz ki ekmek alan fırıncının ne durumda hangi şartlarda çalıştığını bilsin istiyoruz. Fakat ne yazık ki vatandaş fırına gelir, ekmeğim taze olsun, sıcak olsun ona bakar. O fırındaki işçinin ne derdi var mı, kimse bilmez. Bizim çalışma saatlerimiz uzundur. Bayramımız, hafta tatilimiz olmaz. Cenazemiz olsa adam yoktur diye çoğu zaman gidemeyiz. İstisnalar olsa da fırınlarda bu sıkıntılar var. Biz daha önce BİMER’e hafta tatili için dilekçe bıraktık. Bazı yerlerde uygulanıyor. Ama bizler izin hakkımızı kullanamıyoruz. Fırın işçisinin haftada bir gün izni olsun, çoluk çocuğuyla vakit geçirsin istiyoruz.” ifadesini kullandı.  

Seslerini duyurmak için her türlü aktiviteyi yapacaklarının altını çizen Bıyık, şunları söyledi:

“Birkaç kurumsal fırın hariç işçilerin hafta izinleri, bayram izinleri ve yıllık izinleri yok. Kuru yevmiyeye çalışıyoruz. Yevmiyeler düşük. Daha önce sendikamız vardı. 1997 yılında kapanmadan önce TTK işçisinden daha iyi sosyal ve ekonomik haklara sahiptik. Fakat bazı nedenlerle içimizdeki bazı arkadaşlarımızın duyarsızlığı yüzünden onu da kaybettik. Türkiye genelinde dernekleşmeye gidiyoruz. İlkin İzmir Karşıyaka Belediyesinin tavsiyesi üzerine dernekleşmeye gittik. İzmir ve Gaziantep’ten sonra üçüncü dernek olarak Zonguldak’ta biz kurulduk. 2 ay önce kurulan bir derneğiz. Derdimizi kimseye anlatamıyoruz. Dernek olarak belki bir şeyler yapabiliriz düşüncesiyle dernekleşme yoluna gittik. İnşallah bir şeyler olacağına inanıyorum. Eski sendikal haklarımızı geri istiyoruz. İlk olarak Zonguldak Belediye Başkanını, siyasi parti temsilcilerini ziyaret ederek destek istedik. Derdimizi sorunlarımızı onlara aktarıyoruz. Sonuçta bizim de ailemiz çoluk çocuğumuz var. 12 saat çalışan arkadaşlarımız var. Şu anda 100 üyeye ulaştık. Üye kayıtlarımız devam ediyor.” (Abdullah Karabacak)












,