Bahçeşehir Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi, Hukuk Fakültesi işbirliğiyle tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs nedeniyle ara verilmek zorunda kalınan adalet sisteminin kesintisiz ve güvenli işlemesini sağlayacak e-Mahkeme modelini geliştirdi. Sistemin tanıtımı ve detayları, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun katılımıyla düzenlenecek lansmanda paylaşılacak.

Hibya Haber Ajansı tarafından geçilen haberde şöyle deniyor:

Ülkemizde her yıl 15 milyona yakın yeni dava açılmakta ve yıllık dava açma oranındaki artış, yüzde 8 civarında seyretmekte. Yıllık oranlardaki yüksek rakamlar, hem devlet bütçesini zorlamakta hem de iş yükünü arttırmakta. Tam da bu noktada, Bahçeşehir Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi’nin uzman yazılımcıları tarafından geliştirilen e-mahkeme dijital platformu, açılan davaların online platformda görülmesini sağlayacak. Duruşmalara dair tüm katılımcıların yer alacağı fiziksel mekandan bağımsız mahkemelerde; avukatlar, davacı, davalı ve davaya bakan sorumlu hakim, savcılar duruşmalara istedikleri yerden katılım sağlayabilecek.

Türkiye’nin fiziki mekan kullanmadan çalışan ilk mahkemesi olan e-mahkeme dijital platformunun tanıtılacağı lansmanda, siz değerli basın mensuplarını da aramızda görmekten memnuniyet duyarız.

E-MAHKEME HAKKINDA

E-mahkeme dijital platform yazılımının tamamı, herhangi bir açık kaynak kod kullanılmaksızın Bahçeşehir Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi uzmanları ve yazılımcıları tarafından hibrit bir dil ile WebRTC teknolojisi kullanılarak sıfırdan geliştirilmiştir. Sistem peer-to-peer ve uçtan uca şifreli olarak hızlı ve güvenli veri, görüntü, ses ve her türlü belge alışverişi sağlamanın yanı sıra, speak to text özelliğiyle de konuşulan her şeyi metne dönüştürebilen özel bir yazılıma sahiptir. Mevcut e-devlet sistemine de kolaylıkla entegre edilebilir olmasından dolayı davası olan her vatandaşın veya avukatının iş yerinde, evinde, tatilde, yurt içinde ya da dışında, cep telefonu, tablet ya da bilgisayar aracılığı ile kolaylıkla davasına katılma imkânı sunuyor. e-mahkeme platformu, üst seviye siber penetrasyon testlerini sıfır hatayla geçmiştir. BAU Hukuk e- mahkeme, geleceğin hukukçularını dijital ve bilim altyapısını kullanarak yetiştirmektedir.