Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Bolu’da katıldıkları seminerde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ile yaptığı görüşmesini aktardı.
11-13 Ekim 2016 tarihleri arasında Bolu Abant’ta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen “Sivil Toplum Kapasite Gelişimi” konulu seminere katıldıklarını aktaran TSD Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, seminerde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.
Engelli maaşları ve sağlık raporları hakkında İshak Çiftçi ile yaptığı görüşmede yaşadıkları sorunları da ilettiğini ifade eden Şirin, şöyle dedi:
“Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanlığı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Abant’taki otelde 11-13 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlemiş olduğu sivil toplum kapasite gelişimi seminerine katıldık. Bu seminerde engellilere yönelik yapılacak olan projelere yönelik gerekli hazırlık ve sunum aşamalarındaki nitelikler aktarıldı. Aynı zamanda bu seminere katılan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ile kişisel görüşme yaparak şu anda ulusal bazda sıkıntı olan 2022 sayılı engelli maaşları ve sağlık kurulu raporları noktasında fikir alışverişlerinde bulunduk. Sağlık kurulu raporlarında konunun çözümünde son aşamaya gelindiği ve şu anda bakanlık hukuk müşavirliğinde incelemede olduğunu söyledi ve 15 gün içerisinde de Başbakan’a sunularak sağlık kurulu raporlarında değişiklik yapılarak yürürlüğe girecek. Bundan sonra sağlık kurulu raporlarında onay yazmayacak, sağlık kurulu raporlarına yazılan teşhise göre engelli; gittiği kuruma müracaat ettiği zaman kurumdaki yetkili sisteme girdiği zaman rapordaki teşhise göre nelerden faydalanacağını otomatik olarak ekrandan görecek ve işlemler yapılacak. Yüzde 40 şartı nispeten kaldırılmış olacak. Evde gelir testi yapılırken aile baz alınıyor, bu da kaldırılarak yalnız engelli kişinin gelirinin baz alınması için çalışmalar yapılıyor. Yalnız bunun bütçeye bir yük getirmesi nedeniyle sıkıntı yaşandığı ancak 2017 yılındaki bütçeye eklenerek halledileceğini söyledi. 2022 sayılı yasaya göre gelir testi değişikliği ve maaşların kesilmemesi için 2017 yılının Ocak ayını bekliyoruz. İnşallah bu da düzeldikten sonra ulusal bazda iki sorun çözülmüş olacak. Ayrıca medikal konulardaki engellilerin tekerlekli, akülü sandalye gibi fark ödemeleri gibi sorunları kendilerine ilettik. İnşallah bu konularda da gerekli çalışmalar yapılacak. Engellilerin mağduriyetleri nispeten biraz daha aşağıya çekilmiş olacak.”