Madenci Anıtı önünde kömürden yapılan yüzüğü tanıtan 26. Dönem Zonguldak Milletvekili Adayı olan Deniz Yavuzyılmaz;

“Taşkömürünün milyonlarca yıllık hikayesini anlatıyor”

CHP’den 26. Dönem Zonguldak Milletvekili Adayı olan Deniz Yavuzyılmaz, seçim çalışmaları sırasında 28 Mayıs 2015’te TTK’ya bağlı Kozlu Müessesini ziyaret ederek yerin 245 metre altından madencilerle birlikte çıkardığı kömürden yaptırdığı yüzüğü Madenci Anıtı önünde tanıttı.

İstanbul’da özel taş ustalarına yaptırılan 1 karatlık yüzüğe ‘Zonguldak’ın Kalbi’ adını verdiklerini belirten Yavuzyılmaz, özel dökülmüş altıgen gümüşe monte edilen yüzüğü Kömür Müzesi’ne vereceklerini söyleyerek, “Tek taş kömürümüz Zonguldak’ın sevgisini yerin yüzlerce metre altındaki taş kömürünü çıkaran madencimizin alın terinin, emeğini dünyadaki taş kömürünün milyonlarca yıllık serüvenini hikayesini anlatıyor. Taşkömürünün en değerli taşlar gibi değerlendirilerek ondan küçücük incelikle işlenmiş bir ürünün bile üretilebileceğini göstermek istedik. Tabii ki yaptığımız bu çalışma Zonguldak’ın madenleriyle ilgili sorunları çözmeyecek ancak ona sevimli sempatik Zonguldak halkının sevgi bağının işlediği bir görüntü verebilecek.” dedi.

Madenci Anıtı önünde kömürden yapılan yüzüğü tanıtan Yavuzyılmaz, 2 aylık çalışmanın ardından ortaya çıkardıkları eserle ilgili şunları söyledi: “Seçim sürecinde Kozlu işletmesinde 28 Mayıs 2015 tarihinde maden ocağına inmiştim. Bu maden ocağında sabaha kadar yaptığımız çalışmalarda madenci kardeşlerimizle birlikte kömür çıkarmıştık.  Bu kömürden ‘ne yapabiliriz’ diye düşündük. Onunla ilgili olarak da özellikle İstanbul’da pırlanta, elmas gibi değerli taşları kesen onlardan çeşitli ürünler yapan sanatkarları aramaya başladık. Uzun bir arayıştan sonra bir iki aylık çalışmanın neticesinde özel yerlerdeki taş ustalarımızı bulduk. Onlara ulaştık. Onlara Zonguldaklı olduğumuzu taşkömüründen çok güzel bir tektaş kömür tek taş bir karaelmas yapmak istediğimizi söyledik. Onlarda gülümseyerek daha önce böyle bir şeyin yapılmadığını sadece Türkiye’de değil, dünyada yapılmadığını söylediler. Bizim ısrarlarımız ve inatçılığımızla birlikte onlarla o taşı kestik ve bir karatlık tek taş kömür yaptık.”  Aykut KARA