Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından 29 Şubat’ta kamuoyunda ‘kiralık işçilik yasası’ olarak bilinen ve Özel İstihdam Bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi veren yasa tasarısına karşı  Zonguldak’ta toplanan imzalar Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı (GMİS) Ahmet Demirci tarafından AKP İl Başkanı Zeki Tosun’a veridi.

Sendika üyelerinin Madenci Anıtı önünde toplanarak yaptıkları eylemde konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı (GMİS) Ahmet Demirci, “Emek ticaretini yasal hale getiren bu düzenleme, maden iş kolu hariç tüm işleri ve iş kollarını kapsar niteliktedir. Bu yeni düzenleme işlerin işverenden korunması mümkün değildir. İşçilerin fiilen örgütlenme ve grev haklarından mahrum edilmektedir. İşçilerin çalışma ve sözleşme özgürlükleri göstermelik bir sözleşmeye emanet edilmektedir. Çalışılamayan dönemde ücret garantisi sigorta primi yokur. Sağlıktan yararlanma ekmeli olma şansı yoktur. İşçi ücretli köle olarak görülmektedir. Ödünç iş ilişkisinin temelinde emsallerine göre daha ucuz maliyetli işçi temini düşüncesi yatmaktadır. Sosyal devlet uygulamaları ortadan kaldırılmaya, unutturulmaya çalışılıyor. Örgütlü toplum yok edilmek isteniyor. Acımasız sömürü düzeniyle işgücü maliyetini daha da düşürmek rekabeti bu yolla sürdürmek amaçlanıyor. Türk-İş, ödünç iş ilişkisi adı altında yapılmak istenen bu türden düzenlemelere en başından itibaren kar durmuştur. Bu karşı duruşu bugünde muhafaza etmektedir. Hükümetin, işçilerin çalışma ve aileleriyle birlikte yaşama şartlarını daha da kötüleştirecek buy yanlıştan dönmesini talep ediyoruz. İşçi sınıfı ve örgütlü gücü, gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyecektir.

Demirci’nin konuşmasının ardından sona eren eylemde bulunan sendika üyeleri toplanan imzalarla GMİS yöneticileri ile birlikte AKP İl Başkanlığı’na gelerek Zonguldak ve Batı Karadeniz’de toplanan imzaları AKP İl Başkanı Zeki Tosun’a teslim ettiler. (Aykut KARA)