Zonguldak'ta, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile İl sağlık personeli ve yakınlarının katılımıyla “tren kazasında yaralı kurtarma” tatbikatı gerçeğini aratmadı. Bazı vatandaşlar ise, kazayı gerçek sanıp kazazedelere yardım etti.

Gece saatlerinde Meşrutiyet Mahallesi Uzunmehmet Caddesi'ndeki tatbikata, senaryo gereği, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait lokomotifin bir otomobile çarpması sonucu kaza ihbarı sonrasında olay yerine sevk edilen ekipler, arama-kurtarma ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi gerçekleştirdi. Temsili olarak araçtaki yaralılar, gerekli müdahalelerin ardından hastanelere sevk edildi. Tatbikatta, yaralı gibi davranan sağlık personelinin yakınlarının performansları gerçeği aratmadı.

Zonguldak İl Sağlık Müdür Yardımcısı Emre Karaahmetoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İl genelinde olma ihtimali yüksek bir tren kazası tatbikatı gerçekleştirdik. Tatbikatta 15 kişilik ekibimizin yanı sıra sağlık personelimizin yakınlarıyla tatbikat düzenledik. Başarılı bir tatbikat oldu. Tatbikatımız oldukça gerçekçi oldu. Bazı vatandaşlarımız tatbikatı gerçek zannederek bize yardım etmeye çalıştılar. Vatandaşlarımızın duyarlı olması çok güzel, bu tip olaylarda vatandaşlarımızdan ricamız 112'yi aramalarıdır. Olaya müdahale eden arkadaşlarımıza engel olmayacak şekilde uygun bir yerde durmalarıdır” dedi.

Tatbikat sırasında tatbikatı gerçek sanan bazı vatandaşlar ilk yardım ekiplerine yardım etmesinin yanı sıra senaryo gereği kazazedelerin yakınlarının sağlık ekipleri, basın mensupları ile makiniste saldırmak istemesi ilginç görüntüler oluşturdu.

Tatbikat alanının yakınının geçen ve araçlarından inerek sağlık görevlilerinin kazazedelere neden müdahale etmediklerine anlam veremediklerini ve kendilerinin yardım etmek için araçlarından indiklerini belirtti. Bir vatandaşın aracından inerek kazazedeleri kontrol etmesinin ardından yanındaki arkadaşına, "kaza yapanlar bizimkiler" değil şeklinde konuşması üzerine olay yerinden uzaklaştığı görüldü. Barış DOĞAN