TTK’ya Danıştay freni

Keyfi atamalara olanak sağlayan yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu

Danıştay, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan başmühendislerin sınavsız ve keyfi olarak şube müdürü kadrolarına atanmalarına olanak tanıyan yönetmeliğin ilgili hükümlerinin yürütmesini durdurdu.

Aydınlık gazetesinin haberine göre TTK Genel Müdürlüğü’nün merkez ve taşra teşkilatında görev yapan personelin görevde yükselme ve unvan değişikliğine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik 29 Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Yönetmeliğin görev grupları arasındaki geçişleri düzenleyen 19. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde; alt görev grubunun kendi içinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın diğer görevlere atanmanın mümkün olduğu kurala bağlandı. Aynı yönetmelikte yapılan diğer bir düzenlemeyle şube müdürü ile başmühendis aynı alt görev grubu içinde tanımlanarak, başmühendis pozisyonunda görev yapmış olanlara, görevde yükselme sınavı yapılmaksızın şube müdürü olabilme hakkı tanındı. Ancak Birleşik Kamu-İş’e bağlı Enerji-İş Sendikası, yönetmeliğin ilgili hükümlerinin keyfi atamalara neden olacağını belirterek, 15 Ekim 2014 tarihinde yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’da dava açtı.

SINAVSIZ ATAMA KANUNA AYKIRI

Danıştay 16. Dairesi, verdiği kararda, yönetmeliğin ilgili hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Kararda, TTK Genel Müdürlüğü Personel Yönetmeliği’nde şube müdürünün, kendisine idari ve sicil bakımından bağlı bulunan başmühendis, uzman, şef ve diğer personelin disiplin amiri sayıldığına dikkat çekilerek, “Bu durumda şube müdürü ile başmühendis arasında hiyerarşik ast-üst ilişkisi bulunduğunun kabulü gerekmekte olup, bu iki görevin aynı alt görev grubu içinde tanımlanmasında isabet bulunmamaktadır” denildi.

Kararda ayrıca kadrolu bir göreve sınavsız atama yapılmasının, “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik”te yer alan, devlet memurlarının üst görevlere yükselmesinin sınav usulüyle gerçekleşeceğine dair düzenlemeye ve “657 sayılı Devlet Memurları Kanununda tanımlanan kariyer ve liyakat ilkelerine aykırılık teşkil ettiği belirtildi.