Enerji Bir-Sen, TÜİK’in 2011-2016 yıllarında eksik verilerden kaynaklı yanlış hesaplamalarının enflasyona ve maaş zamlarına olumsuz etkisi olduğu gerekçesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığına hesaplamaların yeniden yapılmasına ve maaşlardaki mağduriyetin giderilmesi için talepte bulundu.

2011’de Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı olarak atanan ve 2016’da görevinden ayrılarak emekli olan Birol Aydemir, geçtiğimiz günlerde TV5 yayınında TÜİK verileri ve ekonomi hakkında yaptığı açıklamalarda "Gelir İdaresi, TÜİK Başkanlığım boyunca verileri bana vermedi" açıklamasında bulunmuştur. Milyonlarca memurun ve emeklinin zam oranlarının TÜİK’in hazırladığı istatistiksel veriler doğrultusunda açıklanan enflasyon oranına göre hesaplandığı göz önünde bulundurulduğunda 2011-2016 döneminde eksik verilerle, referans alınan hesaplamaların yanlış bir şekilde hazırlandığı ve milyonlarca kişiyi direkt olarak mağdur ettiği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul konuyla ilgili daha önce açıklama yaptıklarını ve “Vatandaşın çarşıda pazarda yüzleştiği enflasyonla açıklanan enflasyon örtüşmüyor” şeklindeki söylemlerine dikkat çekerek “Aileleriyle birlikte milyonlarca memur ve emekli yaklaşık olarak 10 yıldır açıklanan ve gerçek enflasyon arasındaki fark nedeniyle mağdur oluyor. TÜİK verilerinin vatandaşın gerçekleriyle örtüşmemesi vatandaşın son yıllarda kurumun açıklamış olduğu verilere olan güvenini yitirmesine neden olmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) TÜİK’e düzenli olarak veri paylaşması gerekirken TÜİK’in, bazı veriler olmadan ne şekilde enflasyon hesaplaması yaptığını kamuoyuna açıklaması kurumun kamu nezdinde güvenirliliğini koruması adına elzemdir. Nitekim paylaşılması gereken verilerin 5 yıllık süre içerisinde paylaşılmamış olmasının gerekçesi her ne olursa olsun bu olayın faturası dönüp dolaşıp vatandaşa çıkmaktadır” ifadelerini kullandı.

Enerji Bir-Sen olarak üyelerin ve komu görevlilerinin ekonomik, sosyal hak ve menfaatlerini geliştirme ve muhafaza etmeyi ilke edindiklerini belirten Tonbul, “Üyelerimiz başta olmak üzere kamuoyu nezdinde kurumsal anlamda güven zedeleyen ve ekonomik anlamda mağduriyet yaratan, TÜİK’in 2011-2016 yıllarında GİB’den alamadığı eksik veriler öncelikli olarak; var ise başka eksik bilgilerin de ortaya çıkarılmasını ve bu durumdan kaynaklı yapılan hatalı hesaplamaları da kapsayacak şekilde oluşan mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz. Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı olarak talepte bulunduk. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)