Türkiye’nin En Uzun Tüneli BEÜ Desteğiyle Açıldı 

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ekibi Kastamonu-Ankara arasındaki ulaşımı 1.5 saate indirmek üzere Ilgaz Dağı’nın her iki tarafından açılmasına başlanan 5488 metrelik tünel çalışması için jeodezi ağ konumlaması gerçekleştirdi.

Kastamonu-Ankara arasındaki ulaşımı 1.5 saate indirmek üzere Ilgaz Dağı’nın her iki tarafından açılmasına başlanan 5488 metrelik tünel, tünel aynası adı verilen orta noktada 2 cm sapma ile birleşti. BEÜ basın bürosundan verilen habere göre bu büyük başarının elde edilebilmesi için her iki taraftan başlatılan kazının çok yüksek hassasiyetle yönlendirilmesi gerekiyordu. Bu zorlu görev için proje müellifi olan şirket Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği’nden danışmanlık talebinde bulundu. Bunun üzerine, Yrd. Doç. Dr. Sedar Görmüş, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kemaldere ve Yrd. Doç. Dr. Aycan Marangoz’dan oluşan ekibimiz proje alanında yerkabuğu hareketlerini ve eğriliğini dikkate alan bir jeodezik ağ konumlaması gerçekleştirdi. Bu ağa dayalı olarak yönlendirilen tünel kazısı 2 cm doğrulukla birleştirilerek büyük bir başarı sağlanmış oldu. Söz konusu tünel ulaşıma açıldığında Kastamonu-Ankara arasında seyahat ederken Ilgaz Dağı’nı 1 saatte dolaşmak zorunda kalan araçlar bu mesafeyi dağın altından 8 dakikada alabilecekler.

Rektör Özer: “Üniversitemiz laboratuvar yapısını güçlendirerek özel sektörde çok önemli çalışmalara katkı sunuyor.”

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer laboratuvar alt yapısını geliştirmeyi çok önemsediklerini bunun sonucunda kamu ve özel sektör projelerine önemli katkı sunduklarını belirterek şunları söyledi: “Köklü bir mühendislik tecrübesine sahip olan üniversitemiz son yıllarda yapılan yatırımlarla kamu, kamu-özel ve özel sektörde pek çok proje ve çalışmaya destek olmuş ve olmaya devam etmektedir. Laboratuvar alt yapımıza ve akademik personelimize gelen talepler bu konuda doğru yolda olduğumuzu göstermiştir. BEÜ olarak Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarına da yer vererek çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu vesileyle Ilgaz Dağı’nda yapılan tünel çalışmasına katkı sunan Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyelerimizi kutluyor başarılarının devamını diliyorum.” dedi.