Zonguldak Demokrasi Platformu, 68 Gençlik Hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı idam edilmesinin 47. Yılında andı.

Hakkari ve Suriye’de hain saldırıda şehit düşen Mehmetçik’i de anan Demokrasi Platformu’nun açıklaması şöyle:

“Geçtiğimiz gün Hakkâri ve Suriye dün de Şırnak’da teröristlerce yapılan saldırılar sonrasında 6 askerimiz şehit edilmiş 2 askerimiz ise yaralanmıştır. Zonguldak Demokrasi Platformu olarak nereden ve kimden gelirse gelsin hiçbir haklı ve meşru gerekçesi olmayan terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Saldırılarda şehit olan askerlerimizi saygıyla anıyor, ailelerine, yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyoruz.

Bundan 47 yıl önce ABD emperyalizmine karşı bayrak açmış 68 Gençlik Hareketi önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edilişlerini unutmadığımızı, idam kararı verenlerin tarihin çöplüğünde, darağacına gülümseyerek çıkan üç yiğidin gençlikleriyle, düşünceleriyle, idealleriyle gönüllerimizde olduğunu belirtmek için buradayız. Bugün kapalı kapılar ardında ABD emperyalizmine el pençe divan duran samimiyetsizler yerine ABD 6. Filosuna “defol” diyenlerin sarsılmaz iradelerine saygımızı göstermek için buradayız. O gün gençlerimize saldıranların bugün en üst kademelerde yönetici oldukları ülkemizde, onurlarıyla, düşüncelerinden bir dirhem sapmadan halkın kahramanı olmuş yiğitlere selam durmak için buradayız.

İdamlarının üzerinden 47 yıl geçmiş olmasına rağmen, ne Denizlerin mücadelesi ne de uğruna canlarını verdikleri değerler yok olmuştur. Aksine, Denizlerin devrimci mücadelesi ve savundukları değerler, büyüyerek, güçlenerek, Denizler gibi çoğalarak yarınlara akmayı sürdürmektedir. Onların devrimci mücadeleleri, umutları ve dirençleri yolumuzu aydınlatmaya devam etmiş, 47 yıl önce başlattıkları mücadele kuşaktan kuşağa aktarılmıştır.

Egemenlerin baskı ve zulmü karşısında diz çökmeyen, hayatlarının son anlarında bile sömürünün, zulmün olmadığı, aydınlık ve güzel günlere olan inançlarını asla kaybetmeyen, kendilerinden sonra yetişecek olan kuşaklara önemli sorumluluklar yüklemişledir.

6 Mayısın bu topraklardaki anlamı çok farklıdır. Hüznü ve mutluluğu, ölümü ve dirilişi, umudu ve direnci simgelemektedir 6 Mayıs. Aynı zamanda bugün gencecik üç fidanını darağacında idam eden bir ülkenin utancının yıl dönümüdür de 6 Mayıs. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın toplumsal belleğimizden çıkmayan, yıllarca da çıkmayacak olan o anlamlı ve onurlu bakışlarının bir kez daha yürekleri dağladığı gündür bugün. Deniz, Yusuf, Hüseyin 68 gençliğinin ve öğrenci hareketinin önderleridirler. Kimi zaman okul, amfi, rektörlük işgallerinde, boykotlarda kimi zaman Anadolu’da köylü mitinglerinde, kimi zaman işçilerle grevlerde, kimi zaman da emperyalizme ve onun yerli işbirlikçilerine karşı Bağımsız Türkiye sloganıyla en ön saflarda yer aldılar. Bağımsız Türkiye’yi kurmak için binlerle birlikte 6.Filoyu denize dökmeleri, Amerikan elçisini ODTÜ’den kovmaları ile 68 kuşağına ve Türkiye halkına mâl oldular. Mücadelelerinde yalnızca Türkiye halkının yanında değil tüm ezilen halkların yanında yer aldılar. Filistin halkının yanında işgalci İsrail’e karşı savaşarak Amerikan emperyalizminin ve onun yerli işbirlikçilerinin karşısına on binlerle dikildiler. Denizlerin o dönem emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı yükselttikleri mücadele bugün bizlere yol göstermektedir.

6 Mayıs, bizler için asla bir yas günü değildir. 6 Mayıs, emperyalizmin ve faşizmin saldırılarına karşı, taleplerimizi yok sayanlara karşı yürüttüğümüz mücadele gününün adıdır. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan`ın 6 Mayıs 1972’de bizlere bıraktığı mücadele bayrağını taşımanın onurunu yaşıyoruz.

Sömürüye, yoksulluğa ve eşitsizliğe karşı şimdi Deniz olunmalı... Baskı, adaletsizlik, tek adamlık ve hukuk tanımazlığı ilke edinen AKP İktidarına karşı şimdi Deniz olunmalı... Barış ve kardeşlik için Deniz olunmalı... Adalet, özgürlük ve geleceğimiz için şimdi Deniz olunmalı...

Denizlere sözümüz var. Emperyalizme, işbirlikçilerine, gericiliğe ve faşizme karşı mücadelemizi hiç durmadan devam ettireceğiz. “Biz hiçbir şahsi çıkar gözetmeden, halkımızın bağımsızlığı ve mutluluğu için savaştık” diyen ve bu uğurda hayatlarını hiçe sayan bu mücadele insanlarını, “fidanlarımızı” özlemle anıyor, mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz. Denizlerin şahsında, dünyada ve ülkemizde, sömürüye ve baskıya boyun eğmeyerek yaşamını yitirmiş bütün devrimcileri saygıyla ve özlemle anıyoruz”