Veliler: Ücretsiz kitaplar yetersiz...

Halkın Sesi’nin gündeme getirdiği parasız eğitim ve yardımcı kitap tartışmalarına veliler de katıldı. Ücretsiz ders kitabı dağıtımı, vatandaşın faydasına gözükse de içeriğinin yetersiz olması nedeniyle öğretmenler ve veliler tarafından rağbet görmüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretsiz kitap uygulaması, yasağa rağmen hayata geçirilemiyor. Kitapların yetersiz kalması ve öğretmenlerin yardımcı kitaplardan faydalanmaları, velileri de yardımcı ya da kaynak kitap almaya mahkûm ediyor. Bakanlığın yardımcı kitap alımını yasaklamasına rağmen, ücretsiz kitap projesindeki yetersizlik nedeniyle ebeveynler fırsatçıların kucağına itiliyor.

EN ÇOK VELİLER MUZDARİP

Konudan en çok muzdarip olanlar ise öğrenci velileri. Çocuklarının ücretsiz dağıtılan ders kitaplarından bir şey öğrenemediği için mecburen parayla ek kitap almak zorunda kaldıklarını belirten Zonguldaklı ebeveynler, “Biz ücretsiz kitap varken, niye cebimizden para verip kitap alalım? Ama kitaplar gerçekten çok boş. Biz bile okuduğumuzu anlamıyoruz. Konular kopuk. Bilgiler yetersiz. Çocuk hiçbir şey anlamıyor. Sınava girse başarısız olacak. Öğretmenler de başka kaynaklardan faydalandıkları için veliler olarak kırtasiyelerin yolunu tutuyoruz” diyor.

Çocuğu orta öğrenimde olanların hep bu durumda olduğunu ifade eden veliler, “Devletimiz madem ücretsiz kitap dağıtıyor. Keşke bu kitapları liyakat sahibi eğitimciler ve yayın kuruluşlarına hazırlatsalar da vatandaş hiç ek kitap almak zorunda kalmasa? Ders kitaplarında kalite artarsa zaten sorun kalmaz. Bunu çözerlerse en çok biz seviniriz.” dedi.  

LİYAKAT Mİ SİYASİ YAKINLIK MI?

Devletin ciddi kaynak ayırmasıyla hayata geçirilen parasız eğitim – ücretsiz kitap uygulaması, liyakat konusunu da gün yüzüne çıkarıyor. Okullara dağıtılan mevcut kitaplar, “Acaba sırf siyasî bağlantıları nedeniyle mi tecrübesiz yayınevlerine bastırılıyor?” sorusunu akıllara getiriyor. Bu durumdan en çok mağdur olan veliler de tartışmaya katılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretsiz kitap dağıtımı, çok faydalı bir uygulama olarak görülüyor. Ancak kitapların içeriği yetersiz olduğu için öğretmenler tercih etmiyor. Veliler de çocuğunun müfredattaki dersleri daha iyi öğrenmesi için yardımcı kitap almak zorunda kalıyor. Bu durumda hem devlet zarar ediyor hem vatandaş mağdur oluyor. Söz konusu kitaplar, yardımcı kitap kalitesinde basılsa sorun ortadan kalkacak.

HALKIN SESİ NE YAZMIŞTI?

Halkın Sesi Gazetesi’nin dünkü sayısında konu “Kitapsızlar” başlığıyla gündeme getirilmişti. Haberde, “Parasız eğitim yalan oldu. Ders kitaplarını ücretsiz vermekle övünen Milli Eğitim, velileri kitap simsarlarının eline mahkûm etti.” konularına yer verilmişti.