Zonguldak   SOL  Parti İl  Örgütü, halkın ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanarak salgından korunmasını istedi.

Salgının gün geçtikçe yayıldığını hatırlatan SOL Parti Örgütü, "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere iktidar rakam duyurmaktan başka bir şey yapmıyor. Halk, sağlık hizmetine erişemiyor, test ve tedaviye ancak parası olan ulaşabiliyor. AKP’li vekiller, bürokratlar haftalık düzenli test yaparken milyonlar teste ulaşamıyor. Hemen şimdi ücretsiz sağlık hizmeti adımları atılarak, salgında halk korunmalıdır." dedi.

Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"1- Tüm Hastanelerde Ücretsiz Sağlık Hizmeti Verilsin

Sağlıktan Kar Edilmez

Kamuya ait hastaneler yoğun bakım ve yatak kapasitesi nedeniyle salgınla mücadelede yeterli olmuyor. Özel hastaneler yeterince kar yapamıyoruz diye Covid 19 hastalarını kabul etmiyor. Bu koşullarda parası olan tedavi olurken parası olmayanın kaderine terk ediliyor. Sağlık hizmeti tüm yurttaşlar için ücretsiz olmalı; özel hastaneler kamulaştırılmalıdır. Bugün özel hastaneler Covid 19 hastalarının tüm tedavilerini ücretsiz olarak yerine getirmelidir.

2- Şehir Hastaneleri Nedeniyle Kapatılan Kamu Hastaneleri Açılsın

Şehir Hastaneleri’nin açılmasıyla halkın kolay ulaşabileceği pek çok kamu hastanesi kapatıldı. Şehir Hastaneleri’nde uzun kuyruklarda perişan olan insanlar tedavi olmak için gittikleri hastanenin yoğunluğu nedeniyle risk altına giriyorlar. Kapatılan kamu hastaneleri tekrar açılarak, halkın hizmetine sunulmalıdır.

3- Ücretsiz Zatürre Aşısı

65 yaş ve üzerinde olan kişiler ile kronik hastalığı olan kişilere Pnömokok (zatürre) aşısı yaptırması önerilmektedir.  Zatürreye en sık pnömokok adı verilen bakteri yol açar. Pnömokok aşıları, yüksek riskli kişilere uygulandığında, özellikle ağır enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilmektedir. Zatürre aşısı 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara ücretsiz olarak yapılmalıdır.

4- Ücretsiz TEST ve Ücretsiz MASKE

AKP’li vekiller, bürokratlar haftalık düzenli Covid testi yaparken milyonlar test yaptıramıyor. Covid testine tüm yurttaşlar ücretsiz olarak erişebilmeli, düzenli test imkânı sağlanmalıdır. Ücretsiz maske dağıtımı dahi yapamayan iktidar her gün maske uyarısı yapıyor. Salgının ekonomik yükü altında ezilen insanlar için maskenin maliyeti dahi ek bir yük oluşturuyor. Maske ve  dezenfektan ücretsiz halka dağıtılmalıdır.

5- Acil Bütünlüklü ve Kamucu Sağlık Hizmeti

Devletin görevi halkını hastalanmaktan korumaktır! Temiz gıda, su, barınma ve sağlıklı koşullarda yaşam, sağlığı korur. Cumhuriyetin kuruluşuyla oluşturulan Sağlık Ocağı modeli ile kim nasıl, nerede yaşıyor, aşısı yapılıyor mu, hastamı diye ev ev dolaşılıp tespit edilirdi. Birinci basamak sağlık hizmetleri parçalı, piyasacı yapısıyla salgınla mücadelede sınıfta kalmıştır. Aile sağlığı merkezlerinin salgın sürecindeki görevleri belirsizken, temaslıların takibi diş hekimlerine yaptırılmaya çalışılmakta, telefonla hasta takibi gibi komik durumlar yaşanmaktadır. Acilen bütünlüklü bir sağlık sistemi yapısına geri dönülmelidir.

Zonguldak  SOL  Parti eylül ayı boyunca bu konudaki kampanyalarına devam edecektir." (Haber Merkezi)