Türk Hava Yolları’na(THY)ait A319 tipi TK2732 sefer sayılı uçak, 81 yolcusuyla birlikte 07.45’de İstanbul Havalimanı'ndan kalkarak Zonguldak Havaalanı’na ilk seferini başarıyla yaptı. Uzun süredir uçuşları bekleyen vatandaşlar ve iş dünyasının yüzü güldü.

1999 yılından bu yana, bir açılıp bir kapanarak faaliyete geçmesi yılan hikayesine dönen Zonguldak Havaalanı'nda uçuşlar nihayet başladı. Uçak seferlerinin devamı için bölge insanının hava yolculuğuna sahip çıkması gerekiyor... 

İstanbul’dan Zonguldak’a gelen ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, belediye başkanları ve dernek yöneticilerinin de aralarında olduğu ilk yolcular; Vali Erdoğan Bektaş, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ve diğer protokol üyeleri tarafından karanfillerle karşılandı.

Vali Bektaş, karşılama töreninde yaptığı konuşmada, havaalanının bölge için önemine değinerek, “Üç  ilden oluşan bir bölgenin tek havaalanı burası ve tek dışarıya açılan kapısı konumunda.Bu kapının açılması, işlemesi gerekiyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla THY uçağı bugün buraya indi. Bize de karşılamak nasip oldu. Bütün yolcularımıza hoş geldiniz diyorum. Havaalanı bölgemizde projelerimiz için anahtar konumunda. Her şeyin başı, her soru ‘havaalanı var mı? oluyordu. Evet havaalanımız var ve uçuşlar başladı. Uçuşlar devam edecek. Üzerimize düşen neyse yerine getireceğiz. Havaalanının bölgeye umut getirmesini sağlayacağız.” ifadesini kullandı.

THY GENEL MÜDÜRÜ: UMUYORUZ Kİ İNSANLAR YOĞUN İLGİ GÖSTERECEKTİR

Uçakların iniş ve kalkış güvenliği için 4 milyonluk yatırım yapıldığını hatırlatan THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ise şunları söyledi:

“Bundan sonra bu uçaklar siz Zonguldaklılara emanet. Biz umuyoruz ki bölgedeki hemşerilerimiz bu uçaklara yoğun ilgi gösterecektir. Burayı daha fazla desteklemeyi arzu ediyoruz. Dünyada uygulamalarda olduğu gibi bu seferler mahalli idareler destek vermeli. Belediyeler halkın havaalanına ulaşımı konusunda gerekli desteği vereceği umuyoruz. Biz bu hattın bereketli olacağına inanıyoruz”

Aynı uçak, saat 11.00’da aldığı 101 yolcuyla tekrar İstanbul’a hareket etti.

ZONGULDAK HAVAALANI’NIN FİLM GİBİ HİKAYESİ

Çaycuma'ya bağlı Saltukova beldesine Merhum Başbakan Bülent Ecevit tarafından 1999'da havaalanı açıldı. Ancak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nce 31 Ocak 2002 tarihinde ‘Trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı' gerekçesiyle hiçbir uçak inmeden kapatıldı.

Atıl halde kalan ve hayvanların otlatıldığı alan olarak kullanılan pist alanı, basında geniş yer aldı.

2006 yılında dönemin valisi Yavuz Erkmen’in girişimleriyle kurulan Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye (ZONHAV) 25 yıllığına kiralandı. Ancak bu defa uçuşların önünde engel olarak görülen dağın traşlanması gündeme geldi. Özellikle büyük uçakların güvenli inişi için dağ traşlandı. Bu engelin de aşılmasıyla Zonguldaklı gurbetçilerin yoğun yaşadığı Almanya’ya 21 Temmuz 2009 tarihi itibariyle Duseldorf- Zonguldak dış hat uçak seferleri başladı.

Alman havayolu şirketinin geçtiğimiz Şubat ayında iflas etmesiyle uçuşlar yeniden durdu. Yoğun çabalar sonucu ILS cihazı kurulmasının ardından THY ve Atlas Global, İstanbul-Zonguldak iç hat seferleri başladı.