Zonguldak'ta yer alan jeotermal kaynaklarının debisinin artırılarak turizme açılmasının önemi vurgulandı.  

67'liler Platform Üyesi ve Jeoloji Mühendisi Ali Balta, Kokaksu ve Ilıksu'da bulunan jeotermal kaynakların değerlendirilerek turizme kazandırılabileceğini söyledi.

Balta, söz konusu iki kaynak hakkında şu bilgiyi verdi:

Zonguldak İli sınırları içerisinde 30°C’ nin altında iki adet sıcak su kaynağı bulunmaktadır.

Söz konusu sıcak su kaynaklarından ilki, Zonguldak İlinin 2-3 km kadar güney kesiminde, Kokaksu semtindedir. Kokaksu jeotermal kaynağının ısısı 26,3°C ve debisi 6 lt/sn dir. Flüorür içeren, kalsiyumlu, magnezyumlu, sülfatlı termal su sınıfına girmektedir. Bu kaynaktan kaplıca amacıyla yararlanılmaktadır ve kaplıca olarak 15 havuzlu bir tesis bulunmaktadır. Kokaksu kaynağının yer aldığı alanda bugüne kadar jeotermal suyun kirlilikten korunmasına ve debisinin artırılmasına yönelik araştırmalar yapılmamıştır. Ancak bu çalışmaların yapılmasından sonra mevcut tesis daha modern bir yapıya dönüştürülebilir.

         
Zonguldak İli sınırları içerisinde bulunan ikinci jeotermal kaynak, Kozlu İlçesi’ ne bağlı Ilıksu Mahallesi’ nin 500 m kadar güney batısındadır. Ilıksusu jeotermal kaynağının ısısı 28,4°C ve debisi 20 lt/sn dir. Ilıksu kaynağı; flüorür içeren, kalsiyumlu, magnezyumlu, sülfatlı, bikarbonatlı termal sular sınıfına girmektedir. Bu kaynaktan bugüne kadar yararlanılmadığı için sular boşa akmaktadır. Ilıksu kaynağından kaplıca amaçlı yararlanılmak istenirse jeotermal suyun kirlilikten korunmasına ve debisinin artırılmasına yönelik araştırmalar yapılmalıdır."

(Cevdet Akgün)