Her yıl defterdarlık tarafından en yüksek vergi ödeyen mükellefler ilan edilir. En yüksek vergi ödeyen mükelleften başlayarak ilk 100 kişi sıralanarak duyurulur. Ticarette rekabet, paralelinde verimliliğin teşviki açısından önemlidir. Ürettiğinin, sattığının ve emeğin karşılığında kazanmak ve kazancının devlete olan kısmını ödemek ulus olmanın, paylaşmanın önemli bir kuralıdır.

 

Madalyanın bir diğer tarafı da vardır. Vergisini ödemeyen veya ödeyemeyen mükellef listesi de artık kamuoyuna açıklanıyor.

Ticaretin getirisini ve götürü muhasebesini tutturmak günümüz şartlarında çok zor. Şeffaf ve dürüst yürütmek de büyük fedakarlık istiyor. Kaliteli, güler yüzlü ticaretin yerini de çıkar, menfaat ve ahbap çavuş ilişkileri almış.

Öncelikle devlete borcunu ödeyen bütün mükelleflere, vergi rekortmenlerine teşekkür ediyoruz. Ancak asıl mesele en yüksek vergiyi ödeyen mükellef olmak ve vergi rekortmeni olmak değildir. Asıl mesele iyi mükellef olabilmek, devletini, milletini ve müşterilerinin çıkarlarını koruyarak, insanların kalplerinde rekortmen olmaktır…

 

Fotoğraf 1 Mart 1994 tarihinde Zonguldak defterdarlığında gerçekleşmiş ödül töreni ve 2 Mart 1994 tarihli ‘İnanış Gazetesi”nde yayınlanan haber kupürü… Dönemin il Defterdarı İsmet Biçim’in tarafından verilen teşekkür belgeleri, dönemin Zonguldak vergi rekortmenlerine verilen belge gibi görünse de... İşin gerçeği Zonguldak’ta vergisini ödemek için beyanname başvurusunda bulunan ilk mükelleflere verilen teşekkür belgesi.

Onlar kalplerin rekortmeni…

 

Haber kupüründe görünen gelir vergisini ödemek için ilk beyanname veren Ferit Yıldırım… EKİ’den işçi emeklisi olunca, emekli ikramiyesiyle 1991 yılında oğluna iş yeri açtı. Hayatı boyunca hiç avans çekmeden, faturalarını ödeme gününü beklemeden maaş günleri koşarak ödeyen, taksit ve borçlarını namus borcu sayarak arkasında toz bırakarak aynı gün ödeyen. Devlet kapısından, şapkasını önüne alıp, ceket düğmelerini iliklemeden adım atmayan. Sırası gelinceye kadar en yakın memur akrabasına bile görünmeden işlerini yaptıran eski bir yurdum insanı…

 

Kanunlara, kurallara bağlı, borçtan, borçlu kalmaktan korkan vergisini ödemek için borç alan, eşyasını satıp ödeyen bir yurdum insanı.

 

Ferit Yıldırım, bu dünyadan arkasında kefen parasını bile hazırlayıp göçtü gitti. Geride namus, onur ve gurur dolu bir ömür bıraktı….

Onunla birlikte yaşayan, yaşamayan devletini milletini seven bütün gönül rekortmenlerine selam olsun…

Zonguldak Nostalji/Yüksel Yıldırım