Zonguldak’ta vücudunu delen kurşunla yaralanan gri balıkçıl kuş tedavi altına alındı. İlk tedavisi yapılan kuşa serum bağlandı.
Zonguldak’ta yaban hayatı koruma ekipleri Alaplı ilçesinde avlanması yasak olan gri balıkçıl kuşun, kurşun yarası ile yaralandığı ihbarı üzerine harekete geçti. İhbarın yapıldığı bölgede bir süre inceleme yapan ekipler, yaralı kuşu alarak Zonguldak Veteriner Tıp Merkezi’ne getirdi. Ayaklarında kırık olduğu şüphesiyle tıp merkezine götürülen kuşun, kurşun yarası ile vücudunun delindiği belirledi. Radyografisi de çekilen gri balıkçıl kuş, veteriner hekimler tarafından tedavi altına alındı.
Vücuduna isabet eden kurşunun iç organlarına da zarar verdiği gri balıkçıl kuşa ilk tedavisinin ardından serum bağlandı. Avlanması yasak olan kuşun, bilinçsizce vurulduğunu söyleyen Özel Veteriner Tıp Merkezi veteriner hekimi Önder Alkan, kuşun sağlık durumunu şöyle anlattı:
“Çevre Müdürlüğü av yaban hayatı Alaplı’dan bir ihbar üzerine gidiyor. Hayvanı buluyor. Ayaklarında sorun olduğu şikayetiyle geldi. Fakat yaptığımız muayenede hayvanın sağ tarafından kurşun girdiği ve sol tarafından çıktığı, yaptığımız radyografikte de görülüyor. Ayaklarında herhangi bir sıkıntı yok. Fakat kuşun iç organlarında sıkıntıları var. Antibiyotik ve sıvı tedavisi aldık. Bekleyeceğiz. Durumu çok iyi olmamakla beraber eğer yaşatabilirsek doğa ortamına tekrar salacağız. Bu kuş; avı yapılabilen kuşlardan değil. Avı yasaklanmış kuşlardan. Bir balıkçıl kuştur. Bunun normal bir avcının yaptığını zannetmiyoruz. Bunu bilinçsiz, hatta avcı olmayan birisinin ya da birilerinin yaptığını tahmin ediyoruz. Çünkü bunu bilinçli bir avcı yapmaz. Avcılar bir yönüyle de yaban hayatını korurlar. Kendini bilmezin silah attığı ve bir kurşun yarasıyla yaralanan kuş; tedavi altına alındı. Gri balıkçıl kuşu bölgemizde bulunuyor. Göçmen bir kuş. Biz göç yolu üzerindeyiz. Dolayısıyla bu hayvanları yağmurlu günlerde göletlerimizde, ırmaklarda görmek mümkün.”
Sağlık durumu ciddiyetini koruyan kuş; tedavilerinin ardından yeniden doğaya salınacak.