Tepki çeken güvenlik sözleşmesi nedeniyle WhatsApp’a yoğun eleştiri var. Pek çok kişi ve kurum hesaplarını silerek alternatif uygulamalara geçiyor. WhatsApp yetkilileri ise gizliliklerinin değişmediğini iddia ediyor. Ayrıca WhatsApp, güncellenen koşullara ilişkin bilgilendirme duyurusu yayımladı.

 

Sunduğu güvenlik sözleşmesi nedeniyle ‘anlık mesajlaşma’ uygulaması WhatsApp’tan adeta bir sanal göç var. 8 Şubat’ta yürürlüğe girecek güvenlik sözleşmesini kabul etmek istemeyenler uygulamayı silip başka uygulamalara geçiyor.

 

ABD’li sosyal medya devi Facebook’un çatısı altında yer alan WhatsApp, 4 Ocak’tan beri kullanıcılarına bildirim göndererek yeni veri paylaşma iznini kabul etmelerini istiyor.

 

Bu izni vermeyenler 8 Şubat’tan itibaren WhatsApp kullanamayacak. Bu hamleyle WhatsApp’ın bundan sonra Facebook’la daha rahat veri alışverişi yapmayı planladığı ve daha fazla kullanıcı verisini reklamverenlerle paylaşmak istediği belirtiliyor.

 

Peki alternatifleri neler?

 

Turkcell çatısı altındaki BiP, WhatsApp’a gösterilen tepkilerin ardından en çok indirilen mesajlaşma uygulamalarından. Türk mühendislerce geliştirilen uygulama ile tüm iletişim şifreli şekilde taşınıyor. BiP’in verileri, Turkcell’in Türkiye’deki veri merkezlerinde tutuluyor. BiP’in kullanıcı sayısı son 24 saat içinde 1 milyon 124 bin kişi daha arttı.

 

Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği tarafından geliştirilen yerli uygulama Dedi de kullanıcılarına ücretsiz olarak mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama gibi birçok hizmet sunuyor. Tüm aramalar ve dosya paylaşımları uçtan uca şifreleniyor.

 

Beyaz kutu kriptografisine sahip güvenli iletişim programı HAVELSAN ileti de Türkiye’de önemli kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmaya başlandı.

 

WhatsApp yerine kullanılabilecek yabancı uygulamalar ise şöyle: Signal, Telegram, WeChat, Skype, Line, Viber.

 

WhatsApp duyuru yayımladı

 

Öte yandan WhatsApp, güncellenen koşullara ilişkin bilgilendirme duyurusu yayımladı. WhatsApp'tan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"WhatsApp olarak insanların uygulama üzerinden alışveriş  yapmalarını ve işletmelerden destek almalarını kolaylaştırmak  istiyoruz. Şeffaflığı daha da artırmak ve işletmelerin WhatsApp  üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına, gizlilik  politikamızı güncelliyoruz. Bu sayede, işletmeler ana şirketimiz  Facebook üzerinden güvenli hosting hizmeti alma seçeneğine sahip  olabilecekler.

 

Bu güncelleme, WhatsApp’ın Facebook ile veri  paylaşımını değiştirmiyor. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar  insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak nasıl iletişim  kurduğunu etkilemiyor. Gelecek ay boyunca kullanıcılarımızın gözden  geçirmelerine süre tanımak adına yeni politikamızı şimdiden WhatsApp  aracılığıyla paylaşıyoruz.”
Kaynak: Milliyet