ÖZEL HABER

Yeni dönem ehliyet için gereken sağlık raporunu vermek istemeyen Aile Hekimleri direkt sevk yapınca döner sermayeye gün doğdu!

YAP SEVKİ, KAP PARAYI!

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte 1 Ocak'tan itibaren yeni ehliyetler için sürücülerden istenecek olan sağlık raporu vatandaşlara yeni bir ekonomik külfet yarattı. Yasaya rağmen rapor vermeyen aile hekimleri vatandaşı 250 liraya mal olan heyet raporu almaya zorunlu tutuyor.


Sağlık Bakanlığı yetkilileri, raporun ‘tek hekimden’ alınmasının önünü açmak için vatandaşların bağlı oldukları sağlık ocaklarındaki Aile Hekimlerinden raporu alabileceklerini açıklarken bazı hekimler ise sorumluluktan kaçarak direk heyet raporu alınması için Devlet Hastanesi veya Özel Hastaneye sevk ediyor. Aile hekimi yaptığı göstermelik sağlık testinden geçsin veya geçmesin vatandaşları hastaneye gönderdiğinde ise asıl sıkıntı başlanıyor.

Ortopedi, fizik tedavi, göz, nöroloji, Kulak Burun Boğaz ve psikiyatri servisinden heyet raporu istenen vatandaşlar ise hastanenin veznesine bölüm başına 50 TL ödemek zorunda bırakılırken bu sevk vatandaşlara yaklaşık 250 ile 300 TL arasına mal oluyor.

HEMEN SAVUNMAYA GEÇİLİYOR

Aile Hekiminden neden raporu alamadığını sürücüler veya sürücü adayları ise doktor tarafından hemen sert bir savunmayla karşılaşıyor. Raporu vermek istemeyen doktorlar, “Ben raporu vermeyeceğim. Siz hep doktorlar kötü olarak görüyorsunuz. Hep biz suçlu olarak görülüyoruz” şeklinde savunma yaparken, vatandaşların Türkiye genelindeki birçok aile hekiminden alınan sağlık raporunun kendisi tarafından neden verilmediğini doktora soran vatandaşlar ise daha bir öfkeli şekilde, “İyi olan doktorda var kötü olanda. Ben vermiyorum. Uzman değilim gideceksin uzmandan alacaksın raporunu. Zaten sahte sağlık raporu üzerinden birçok meslektaşımız tutuklandı. Ben sağlıklı da olsan sağlıksızda olan bu raporun altına imzamı atmam. Muayeneni yaptım ben anlayamadım rahatsızlığını,  Atatürk Devlet Hastane’sine veya Özel Hastane’ye bu branşlarda uzman heyete gözük” şeklinde cevapla karşılaşıyor.

BRANŞ BAŞI 50 TL

Eline sevk kağıdını alan vatandaşlar ise asıl şokla Atatürk Devlet Hastanesi’nde karşılaşıyor. Çünkü Hasta Kabul’e başvuran vatandaşlar randevuları verilmeden VEZNE’ye gönderiliyor. Muayene olunacak doktor başına Özel Hastanelerde 60 TL’ye olan ücret Atatürk Devlet Hastanesi’nde ise 50 TL’ye yapılıyor. Yani; Ortopedi, Fizik Tedavi, Göz, Nöroloji, Kulak Burun Boğaz ve Psikiyatri doktoruna muayene olacak olan vatandaştan veznede hastanenin Döner Sermayesi’ne yatırılmak üzere 300 TL ücret isteniyor. Bazı aile hekimleri tek branşta sevk gerçekleştirirken bazı aile hekimleri ise tüm branşlardan vatandaşları sevk ediyor.

YENİ TİP SÜRÜCÜ BELGESİNDE İSTENİLENLER

Mevcut sürücü belgesini Yeni tip sürücü belgeleriyle değişiklik yapmak isteyen vatandaşlardan ise 15 lira belge bedeli, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi ve Aile hekimi veya tam teşekkülü hastaneden verilecek olan ‘sürücü olur’ sağlık raporu isteniyor.

DENETLEYEN HİÇ Mİ YOK?

Halkın Sesi soruyor; Kent genelinde bunca ekonomik sıkıntısı olan vatandaş, her geçen gün hakları gasp edilen şoför esnafı bu ücretleri nasıl ödeyecek? TUİK 2016 yılı Şubat ayı Zonguldak İl Genelindeki Motorlu Kara Taşıtları istatistiklerine göre Zonguldak’ta bulunan 138.114 taşıtın her birinin sürücüsü bu raporu almak istediğinde Atatürk Devlet Hastanesi Döner Sermayesi kaç lira bir kazanç elde edilecek? Bu elde edilen kazancın kaç lirası doktorlara Döner Sermeye ücreti olarak dağıtılacak? Konuyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü ve Cumhuriyet Savlılıkları herhangi bir soruşturma başlatacak mı? (UMUT ERSES)