“Turistik Ekspres Hayata Geçerse,                     Dünyanın En Güzel Rotasından Geçer” 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak –  Ankara demiryolu hattının tekrar devreye alınması ve TCDD’ye önerdiği  ‘Turistik Batı Ekspresi’ projesinin hayata geçirilmesi konularıyla ilgili olarak TCDD üst yönetimiyle bir toplantı gerçekleştirdi.

TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve TCDD Taşımacılık A.Ş Genel Müdürü Kamuran Yazıcı ile bir araya gelen Milletvekili, Zonguldak – Ankara hattının devreye alınması çağrısını yinelerken, daha öncesinde TCDD’ye sunduğu; ‘Turistik Doğu Ekspresi’ gibi işleyecek ‘Turistik Batı Ekspresi’ projesinin de hayata geçirilmesi için çalışma yapılmasını istedi.

Yavuzyılmaz, “Ankara seferlerinin başlaması ve Turistik Ekspresin hayata geçirilmesi için altyapı olarak hiç bir engelin olmadığı bugün bir kez daha ortaya konuldu, ancak tek engelimiz yeterince özveri göstermeyenlerin gayretkeş tutumları olabilir” dedi.

Milletvekili, toplantıya ilişkin yaptığı değerlendirmelerde şu ifadelere yer verdi:

 “Bugün, Zonguldak- Karabük – Ankara hattının tekrar devreye alınması ve bölgemizin turistik imkânlarının gelişmesi açısından büyük faydalar sağlayabilecek, Ankara – Karabük – Zonguldak rotasında işleyebilecek turistik seferlerin konulması konularındaki önerimizin gelişimini takip etmek adına, TCDD’nin Genel Müdürleri ile bir araya geldik, istişarelerde bulunduk.

 “Hat zaten rağbet görüyordu”

Zonguldak – Ankara hattının devreye alınması ve turistik ekspresin hayata geçirilmesi konularında altyapı olarak hiç bir engelin olmadığı, bakım ve sinyalizasyon çalışmalarının tamamlandığı bugün bir kez daha ortaya konuldu. Geçtiğimiz yıllarda Karaelmas Ekspresi ile işleyen bu hat zaten yoğun şekilde kullanılmaktaydı. Makul bir tarife ve sefer saatlerinin uygun şekilde düzenlenmesi ile bu hat işlevsel olarak kullanılabilecektir.

 “Dünyanın en güzel rotalarından biri olabilir”

Diğer yandan önerdiğimiz turistik seferlerin geliştirilmesi hususunda bölgemizin büyük bir potansiyeli var. Trenin geçeceği güzergâhların turistik özellikleri de son derece yüksek. Bu ekspreslere otobüs turlarının entegre edilmesiyle birlikte, farklı turistik rotalara da ulaşım imkanı sağlanabilir. Karabük - Safranbolu, Bartın - Amasra, Zonguldak - Filyos bağlantıları İç Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayan yeşil ve maviyi birleştiren,  TİOS antik kenti, M. S. 3.yüzyıl Roma dönemine ait Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleriyle eşsiz bir güzelliğe sahip. Bunca yıldır geri bırakılan ve ihmal edilen hattın açılması bölgenin potansiyelini de ortaya çıkartacaktır. Böyle bir proje hayata geçirildiği takdirde kurum, bölge ve ülkemiz için çok faydalı bir gelişme olmakla kalmayıp bu seferler dünyanın en güzel rotaları arasına girebilir. Tıpkı Ankara – Kars – Ankara hattında işleyen Doğu ekspresi gibi turistik özelliği olan bir hat olması söz konusu.

 “Zonguldak ve bölge adına ısrarcı olacağım”

Kuşkusuz bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, tur operatörleri ve konunun paydaşı olan diğer işletmelerle koordinasyonun bir an önce sağlanması gerekmekte. Ben bütün bu hususlarda, Zonguldak ve bölgemiz adına talepte bulundum ve ısrarcı olacağımın altını çizdim. Ancak görülen o ki farklı bölgelerin milletvekilleri, kendi şehirlerinin menfaatine TCDD’nin kapısını aşındırırken, ilimizin AK Parti milletvekilleri bu gayret ve özveriyi göstermiyor. Bu konuda ilimizin ve bölgemizin tüm milletvekillerinin siyaset üstü bir yaklaşımla, birlikte hareket edeceğini umut ediyor ve bir kez daha çağrıda bulunuyorum.”