Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, kanser ilaçlarının Türkiye’ye giriş fiyatı ile satış fiyatı arasındaki büyük farkı açıkladı.

Sayıştay Başkanlığının 2017 yılında hazırladığı ancak hiç yayınlanmayan denetim raporuna ulaşan Milletvekili, ilaç şirketlerinin yüzde 4 bin 530 kârla kanser ilaçlarını satmakta olduğunu belgeleriyle ortaya çıkarttı.

“Üniversite Hastanelerinin Mali Yapılarının Sürdürülebilirliği Konu Denetim Raporu” başlıklı rapora göre, kanser ilaçlarının gümrükten giriş fiyatı ile Türkiye’de satış fiyatı arasında 46 kata varan farklar tespit edilirken, Yavuzyılmaz raporun sansürlenerek, sümen altı edildiğini, söyledi.

Gümrük giriş fiyatı 200 - 300 TL olan kanser ilaçlarını hastanelere 20- 30 bin TL’den satıldığının altını çizen CHP’li Milletvekili, “yapılan incelemelerde ithal ilaçların gümrükten giriş fiyatlarının takip edilmediği, ilaçların gümrükten gerçek giriş fiyatlarının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bilinmediği tespit edilmiş. Bu, sağlık sisteminde yapılan büyük soygunun ispatıdır” dedi.

İlaçların kâr paylarındaki küçük bir farkın bile SGK için büyük maliyete dönüştüğünü belirten Milletvekili, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Sayıştay Başkanlığının 2017 yılında “Üniversite Hastanelerinin Mali Yapılarının Sürdürülebilirliği Konu Denetim Raporu” başlıklı bir rapor hazırladığı ancak raporun hiç yayınlanmayarak, sümen altı edildiğini ortaya çıkarttık.

Raporda, ithal edilen ilaç ve medikal ürünlerin gümrükten giriş fiyatlar ile nihai satış fiyatları arasında yüzde 4 bin 530’lara varan fahiş kârların olduğu tespit edilmiş.

200 - 300 TL olan kanser ilaçlarını hastanelere 20- 30 bin TL’den satıldığı, gümrükten giriş fiyatı ile ülkemizdeki satış fiyatı arasında 46 kata ulaşan büyük fiyat farklılıklarının olduğu anlaşılıyor.

Üstelik raporda ‘Depocu giriş fiyatlarının gümrükten giriş fiyatı olarak kabul edilmesine rağmen bu ilaçların gümrükten gerçek giriş fiyatlarının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile SGK tarafından bilinmediği tespit edilmiştir’ denilmekte.

Bu ilaçların çoğunun pahalı ilaçlar olması nedeniyle kâr marjlarındaki çok küçük bir farkın bile hastanelere ve SGK’ya çok büyük maliyetle getirdiğinin altı çiziliyor. Sayıştay raporuyla tespit edilen durum, sağlık sisteminde yapılan büyük soygunun ispatıdır.” (Haber Merkezi)