Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Özkan Gün, cinsel istismara maruz kalan çocuklar için Zonguldak’ta Çocuk İzlem Merkezi kurulacağını açıkladı.
Zonguldak Kamu Hastaneleri Birliği (ZHKB) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Özkan Gün, birliğin Zonguldak genelindeki faaliyet alanı, eğitimler, hizmetler ve projeleri hakkında basın toplantısı düzenledi. Gazetecilere birliğe bağlı hastanelerdeki gelişmeleri aktaran Gün, “’Sağlık en temel insan hakkıdır’ gerçeğinden yola çıkarak bu hakkın gereği neyse onu yapmak için tüm sağlık personelimiz birlik içerisinde yeni misyonlar edindi. Gereklerine uygun, daha etkili ve verimli, istenilen seviyede, kaliteli sağlık hizmeti sunumu için çalıştık ve çalışmayı sürdürüyoruz” dedi.
Genel sekreterliğin Zonguldak’ta daha ileri teknoloji ve ekipmanlara sahip yoğun bakım üniteleri açtığını hatırlatan Mustafa Özkan Gün, palyatif bakım merkezinin de hizmete girdiğini aktardı. Gün, Toplum Sağlığı Merkezi’nin 220 hastaya hizmet verdiğini aktardı.
ZONGULDAK’A ÇOCUK İZLEM MERKEZİ KURULACAK
Türkiye’de 20 ilde 26 merkezin bulunduğunu hatırlatan Genel Sekreter Özkan Gün, bakanlıkların ortak çalışmasıyla bu projenin hayata geçeceğinin altını çizdi. Çocuk İzlem Merkezi’nin detaylarını aktaran Gün, şöyle dedi:
“Çocuk İzlem Merkezlerinin amacı şudur. İstismara uğramış, tacize uğramış çocuklarla ilgili bölümdür. Bu tek taraflı, Sağlık Bakanlığı ya da genel sekreterliğin yürüttüğü bir şey değildir. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın birlikte yürütmeye çalıştığı ve Sağlık Bakanlığı’nın sekretaryasının yaptığı bir uygulamadır. Basında da çok çıkıyor. Bu tür olaylardan sonra emniyette, hastanede, mahkemede ayrı ifade verdi. Aynı olayı tekrar tekrar yaşadı, psikolojisi tekrar bozuldu. Bu tür şeylerin yaşanmaması için Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde bununla ilgili planlamayı yaptık. Plan aşamasındayız. Zonguldak bunun içinde yoktu. Türkiye’de 20 ilde 26 merkez şeklinde böyle bir oluşuma gidildi. Yavaş yavaş aktif oluyorlar. Biz bu konuyu da çok gündeme getirdik. Bu konuyu kurum başkanlığı ile paylaştık. Bunun önemli olduğunu düşündük. Onayı geçen geldi. Düzenleyeceğimiz bu alanda; tacize, cinsel istismara uğramış çocuk o merkeze getirilecek. Emniyetten, savcılıktan görevliler başka bir aynalı odada ifadeyi görevli psikolog eşliğinde almış olacaklar.”
DOKTORUN HASTANEDE KÖPEĞİ AMELİYAT ETMESİ
Mustafa Özkan Gün, Atatürk Devlet Hastanesi inşaatının durması ile ilgili de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gün, geçtiğimiz günlerde Kdz. Ereğli ilçesinde bir doktorun devlet hastanesinde köpeği ameliyat etmesiyle ilgili de gazetecilere açıklamada bulundu. Gün, “O konuyu incelemeye verdik. Temel olarak tabii ki hayvanlar için yapılmış yer değildir. Onlar için yapılmış veteriner klinikleri orada belediyenin var mıdır yok mudur onu bilmiyorum. Ama arkadaşımız ne niyetle yapmıştır. Onu da bilmiyorum. Ayrıntılı olarak inceliyoruz. Orada çalışan 22 kişiden ifade alındı. Ne yapıldığına dair niye ameliyat olmuş ayrıntılı bir şekilde incelemesinin sonuçlarından sizlerin de zaten haberi olacaktır” diye konuştu.
PROJELER VE EĞİTİMLER
Gün, 2015 yılı içerisinde sağlık tesislerince 144 kalem tıbbi cihaz alımı talebi yapıldığını, genel sekreterlik tarafından 2 milyon 817 bin 601 lira tutarında tıbbi cihaz alımı yapıldığını ifade etti. Evde Bakım İmecesi, ZKHB Gezgin, EDES ve Çağrı Merkezi Projelerini de anlatan Gün, hizmet içi eğitimler hakkında da bilgi verdi.