Zonguldak, 754 kahraman evladını Çanakkale cephelerinde şehit verdi.

 
“Çanakkale Zaferi,

Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir.

Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni kazandıran bu yüksek ruhtur.”

 

M. Kemal ATATÜRK

 

Çanakkale Savaşı yalnız bizim tarihimizin değil yakın dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri oldu.
Çanakkale Boğazı'nı savaş gemileriyle zorlayarak aşma, böylece İstanbul'a kavuşma isteği Avrupa büyük devletlerinin öteden beri özlemiydi.

İtilaf devletleri Çanakkale Boğazı'nın savaş gemileri ile aşamayınca bu kez çıkarma yapmayı planladılar. Artık Çanakkale kara savaşları başlıyordu. Kara savaşında düşmanın nereden çıkarma yapabileceği tartışıldı. Mustafa Kemal Kabatepe ve Seddülbahir'den, Alman komutan Von Sanders ise Bolayır ve Anadolu yakasından çıkarma yapılabileceği görüşündeydi. Alman komutanı Von Sanders'in görüşü ağır bastı, ve askerler o yöreye yerleştirildi.

Düşman güçleri 25 Nisan 1915 sabahı Mustafa Kemal'in düşündüğü noktadan saldırdı. 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Kocaçimen'de Conkbayır'da, savaştı. Tüğler ürperten gurur dolu Çanakkale Destanımızda Mustafa Kemal Atatürk, cephanesi biten askerlere :
- Süngü tak emrini verdi. Daha sonra ;
- «Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum!.. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir» dedi.

Tarihin bu en büyük siper savaşı başlamıştı...

Siperler arası uzaklık sekiz on metre kadardı. Türk siperlerinden hiçbir asker ayrılmıyordu. Şehit düşenlerin yeri hemen dolduruluyordu. Her adım başına bir mermi düşüyor; toprak adeta tüterek kaynıyordu. Düşman dalgalar halinde Conkbayır'ına doğru ilerliyordu. Bu arada Mustafa Kemal, Anafartalar Grup Komutanlığına atandı. Anafartalar Savaşı'nda düşmanın attığı şarapnel misketi Mustafa Kemal Atatürk’ün göğsüne isabet etti. Ancak cebindeki saate çarptığından bir şey olmadı.
Kısa sürede Türk ordusu her yerde büyük başarılar kazandı. Düşman şaşkına döndü, bozguna uğradı… Büyük Çanakkale destanımızı böylesi kahramanca tarihe yazılmış oldu.

250 000 şehidimizin yattığı Çanakkale’de binlerce düşman askeri, Türk askeri ile yan yana yatmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk, düşmanı da olsa Türk’ün asil ruhu ile yurdumuza saldıran ve ölen düşman askerlerine ve ailelerine şöyle seslenmiştir:

“Bu memlekette kanlarını döken kahramanlar!

Burada bir dost vatanın toprağındasınız, huzur içinde uyuyu­nuz.

Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız.  

Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, göz yaşlarınızı siliniz.

Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur İçindedirler.

Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra.

Artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Harp tarihimizde özel bir yeri olan Çanakkale Savaşı, yazılan destanın yanında Atatürk gibi bir komutanı hem bizim hem de dünyanın ta­nımasına vesile olmuştur.

Kaynaklar:

Çanakkale'nin Rehberi

öğretmen info