Zonguldak Belediyesi  belediye sınırları içerisinde kalan tüm mahallelerde yeniden 1/5000 ve 1/1000 imar planlaması yapmaya başladı. 
1970 yılında Zonguldak Belediye sınırları içerisinde imar plan ve revizyonları yapılmıştı. Yapılan plana yıllar içerisinde uyulmaması yüzünden çarpık kentleşmenin adeta Türkiye’de ki merkezi olan Zonguldak’ta 2007 yılında da yeniden imar planlaması yapılmıştı. Ancak güncellenmeyen ve imar rantları yüzünden çarpık kentleşme ve yapılaşma yine devam etmişti.
Zonguldak Belediyesi bu defa 1/5000 ve 1/1000 ölçekli belediye sınırları içinde kenti yeniden planlamak için harekete geçti. Belediyenin açtığı ihaleyi AKS Planlama ve Mühendislik Firması kazandı. Firma Zonguldak Belediye sınırları içerisinde ki tüm mahallelerin yeniden planlaması yapılacak. Kentin bütününe yönelik yapılacak olan imar planlaması ile yeni imar yolları ve yeni imar alanlarının kente kazandırılacağı öğrenildi. 
ÇEVRE ŞEHİRCİLİKTE 2030 PLANLAMASINI YAPTI
Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de 2030 yılında İl geneli nüfusunun 780 binlere ulaşacağı tahminleri doğrultusunda il genelinin 1/25.0000 ölçekli çevre planı düzenini oluşturdu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, “2030 yılını hedef alarak, il mekânının ekonomik ve sosyal sektörlerin gelişmesini sağlayacak biçimde, en iyi ve en akılcı kullanımını amaçlamaktadır. Plan ayrıca; yaşanabilir ve sürdürülebilir, koruma ve kullanma dengesinin sağlandığı bir çevrenin geliştirilmesini, doğal, kültürel, tarihsel kaynakların korunmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını, sahip olunan potansiyellin en iyi biçimde kullanılmasını sağlayan bir sosyo-ekonomik kalkınmayı öngörmektedir” denildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, “1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı, Zonguldak ilini kapsamaktadır. Plan daha önce yapılmış üst ölçekli planların; bu bağlamda, Zonguldak Karabük Bartın illerini kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKKA) hazırlanan onaylı “Batı Karadeniz Bölge Planı 2010-2013” ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca (eski Çevre ve Orman Bakanlığı) hazırlanan onaylı “Zonguldak-Bartın-Karabük Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı (ÇDP)” öngörülerini ve kararlarını gözeterek hazırlanmıştır. Plan ayrıca; il sınırını kapsayan diğer çalışmaların; öngörülerini, yatırım kararlarını ve planladıkları faaliyetleri de değerlendirmiştir. Plan, mekânsal sektörlerin yanı sıra, ekonomik, sosyal, toplumsal, çevresel, yönetsel ve kurumsal sektör konularını da kapsamaktadır” denildi.                Haber : Cevdet Akgün